Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

BMPT: Ρώσος εξολοθρευτής στην έρημο!

Μία από πιο ενδιαφέρουσες συλλήψεις σε σχεδιαστικό και επιχειρησιακό επίπεδο στον τομέα των τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης παρουσίασε η ρωσική εταιρία UralVagonZavod στη διεθνή έκδοση αμυντικών συστημάτων IDEX 2013. Πρόκειται για το τεθωρακισμένο όχημα BMPT (Boyevaya Mashina Podderzhki Tankov: όχημα μάχης υποστήριξης αρμάτων) Ramka το οποίο είναι γνωστό και ως Terminator («Εξολοθρευτής»). Το Ramka βασίζεται στο σκάφος του άρματος μάχης T-72 και των εξελίξεων του συμπεριλαμβανομένης και της τελευταίας γενιάς T-90 και χρησιμοποιεί πολλά κοινά συστήματα και υποσυστήματα. Το βάρος του ανέρχεται σε 47 τόνους και διαθέτει παθητική θωράκιση και επιπρόσθετο θώρακα αντίδρασης, επιτυγχάνοντας υψηλότερο επίπεδο προστασίας από αυτό του άρματος μάχης από το οποίο προέρχεται.
Ο οπλισμός του Ramka είναι εντυπωσιακός:
-2 x πυροβόλα 2A42 διαμετρήματος 30 χλστ. με αναχορηγία 850 φυσιγγίων
-2 x πολυβόλα βομβίδων AG-17D των 30 χλστ. με αναχορηγία 600 βομβίδων
-4 x εκτοξευτές του ΑΤ κατευθυνόμενου βλήματος 9M120-1 Ataka
-1 x πολυβόλο PKTM διαμετρήματος 7,62 χλστ. με αναχορηγία 2.000 φυσίγγια
-2 x 5 εκτοξευτές καπνογόνων



 Σε πολλές ανοικτές πηγές εικάζεται ότι το Ramka αποτελεί το αποτέλεσμα της αποκρυστάλλωσης των διδαγμάτων που άντλησε ο ρωσικός Στρατός από τους πολέμους στην Τσετσενία και ιδιαίτερα από τις επιχειρήσεις εντός κατοικημένων τόπων. Ιδιαίτερα στον πρώτο πόλεμο της Τσετσενίας οι βαριές ρωσικές τεθωρακισμένες και μηχανοκίνητες δυνάμεις υπέστησαν μεγάλες απώλειες σε υλικό και προσωπικό κατά τις μάχες εντός κατοικημένων τόπων.
Στην πράξη όμως ένα όχημα μάχης με τα χαρακτηριστικά του Ramka αποτελεί σημαντική ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των τακτικών συγκροτημάτων είτε εντός κατοικημένων τόπων είτε στο πεδίο. Ο συνδυασμός των οπλικών συστημάτων του Ramka και το υψηλό επίπεδο προστασίας του επιτρέπει την ταχεία εμπλοκή ποικιλίας στόχων χωρίς περιορισμούς κατά διεύθυνση ή ανύψωση και μάλιστα με το πιο βέλτιστο οπλικό σύστημα κατά περίπτωση.
Εξαιρετικά αποκαλυπτικό και διαφωτιστικό για το Ramka είναι το συνημμένο βίντεο διαρκείας 26 λεπτών από ειδική ρωσική τηλεοπτική εκπομπή με τον τίτλο «Proving Ground» («Πεδίο Δοκιμών»). Αν και το βίντεο είναι στη ρωσική γλώσσα εν τούτοις είναι υποτιτλισμένο στα αγγλικά (η δυνατότητα ενεργοποίησης των υπότιτλων παρέχεται από το «youtube.com»).
http://www.defence-point.gr/news/?p=70089

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Watch live streaming video from kerberostv at livestream.com

ShareThis