Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Άρμα T-90SM, εξειδικευμένο για τη Μέση Ανατολή

Την τελευταία έκδοση του άρματος μάχης T-90, με την τυποποίηση T-90SM, παρουσίασε στη διεθνή έκδοση αμυντικών συστημάτων IDEX 2013 η ρωσική εταιρία UralVagonZavod.
Το άρμα παρουσιάστηκε ως στατικό έκθεμα, ενώ συμμετείχε και στις επιδείξεις κινητικότητας στο πλαίσιο της εκστρατείας εμπορικής προώθησης του στη Μέση Ανατολή, μία από τις περιοχές που θεωρούνται ως πολλά υποσχόμενες αγορές για οπλικά συστήματα της κατηγορίας. Για να ανταποκριθεί καλύτερα στα κλιματικά δεδομένα της περιοχής αλλά και τις επιχειρησιακές απαιτήσεις των πιθανών χρηστών το T-90SM διαθέτει ενισχυμένο σύστημα κλιματισμού και ενσωματωμένα συστήματα τακτικής διοίκησης και ελέγχου όπως και πλοήγησης υψηλής ακριβείας.


Σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση T-90S, η –SM ενσωματώνει σημαντικές βελτιώσεις που επαυξάνουν τόσο τη φονικότητα (lethality) όσο και την επιβιωσιμότητα (survivability). Ο αρχηγός πληρώματος και ο γεμιστής διαθέτουν ανεξάρτητα σταθεροποιούμενα σκοπευτικά με κανάλια ημέρας και νύκτας (θερμικό) και αποστασιόμετρο λέιζερ που είναι ολοκληρωμένα σε ένα πλήρως ψηφιακό σύστημα ελέγχου πυρός (ΣΕΠ). Πιο συγκεκριμένα, ο αρχηγός πληρώματος διαθέτει πανοραμικό σκοπευτικό με δυνατότητα «hunter – killer», που επιτρέπει σε αυτόν τον εντοπισμό, αναγνώριση και εγκλωβισμό του στόχου το οποίο μπορεί να μεταβιβάσει στον πυροβολητή για την εμπλοκή.




Ο κύριος οπλισμός είναι ένα επιχρωμιωμένο πυροβόλο 2A46M διαμετρήματος των 125 χλστ. το οποίο μπορεί να βάλλει τα τελευταίας γενιάς πυρομαχικά κινητικής και χημικής ενέργειας, όπως επίσης και καθοδηγούμενα με λέιζερ βλήματα σε βεληνεκή μέχρι και 5.000 μέτρα. Ένα πολυβόλο διαμετρήματος 7,62 χλστ. αποτελεί τον συζυγή οπλισμό, ενώ ένα βαρύ πολυβόλο διαμετρήματος 12,7 χλστ. είναι εγκατεστημένο στην οροφή του πύργου με δυνατότητα σκόπευσης και βολής από το εσωτερικό του άρματος, από τον αρχηγό πληρώματος.


Όσον αφορά την επιβιωσιμότητα το T-90MS διαθέτει ενεργή θωράκιση αντίδρασης ERA (Explosive Reactive Armour) στο πρόσθιο τόξο, που σύμφωνα με την κατασκευάστρια προσφέρει υψηλό επίπεδο προστασίας σε προβολές με βλήματα κινητικής και χημικής (κοίλου γεμίσματος) ενέργειας. Επιπρόσθετα στο οπίσθιο τόξο του σκάφους και του πύργου έχει ενσωματωθεί θωράκιση τύπου «δικτύου» («bar armour»). Τέλος υπενθυμίζεται ότι η UralVagonZavod αποτελεί τον κύριο ανάδοχο του προγράμματος Armata του ρωσικού Στρατού, το οποίο εκτός από το μελλοντικό άρμα μάχης περιλαμβάνει ολόκληρη οικογένεια οχημάτων μάχης και υποστήριξης μάχης που χρησιμοποιούν το ίδιο σκάφος και τα ίδια κύρια συστήματα και υποσυστήματα. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες το πρωτότυπο του Armata πρόκειται να παρουσιαστεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Watch live streaming video from kerberostv at livestream.com

ShareThis