Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Ημι-επαγγελματικός στρατός


Τα τελευταία χρόνια, ο ελληνικός στρατός διανύει μία περίοδο ανασχηματισμού και αναπροσαρμογής στα καινούρια οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά δεδομένα. Η γεωπολιτική θέση της χώρας στο νέο διεθνές σύστημα ανταγωνισμού, της ανασφάλειας και της παρατεταμένης ρευστότητας στην περιοχή, σε συνδιασμό με το οξύτατο δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει, καθιστούν πλέον επιτακτική ανάγκη την ριζική αναδιάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων.
Καταδρομέας




Ο λεγόμενος ημι-επαγγελματικός στρατός, με την υιοθέτηση του θεσμού του επαγγελματία οπλίτη (ΕΠΟΠ) είναι η πιο πρόσφατη προσπάθεια για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών που δημιουργεί τόσο η εισαγωγή ολοένα και περιπλοκότερων οπλικών συστημάτων, όσο και η ανάγκη για μικρότερο, πιο ευέλικτο αλλά και καλύτερα εκπαιδευμένο προσωπικό. Ο νέος θεσμός θα αντικαταστήσει τον θεσμό των ΕΠΥ / ΕΜΘ, ο οποίος λόγω της περιορισμένης και χαμηλού επιπέδου εκπαίδευσης δεν ανταποκρίνεται πλέον στις νέες απαιτήσεις. Άλλωστε, το χαμηλό γενικά μορφωτικό επίπεδο των ΕΠΥ / ΕΜΘ και το γεγονός ότι στο σύνολό τους είναι βαθμοφόροι, δημιουργούν συνεχή προβλήματα στις διοικήσεις των Μονάδων.

Τα σχέδια του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και των Επιτελών των Ενόπλων Δυνάμεων, προβλέπουν ένα νέο στρατό, μικρό, ευέλικτο, ημιεπαγγελματικό, σε 13 στρατόπεδα, με 12μηνη θητεία και ικανοποιητικά αμοιβόμενους αξιωματικούς. Η εισήγηση προβλέπει την κατάργηση δεκάδων στρατιωτικών μονάδων που βρίσκονται στα βόρεια ή στα δυτικά σύνορα της χώρας και είχαν συσταθεί και λειτουργήσει κατ' επιταγήν του ΝΑΤΟ την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Επιπλέον, δίνεται έμφαση στη μετατροπή όσο το δυνατόν περισσοτέρων δυνάμεων σε "αερομεταφερόμενες ταχείας αντίδρασης", που θα αποτελέσουν και τη "ραχοκοκαλιά" των Ενόπλων Δυνάμεων στα προσεχή 20 χρόνια.







Ο αρχικός στόχος ήταν έως το 2005 το 50% του ελληνικού Στρατού Ξηράς να απαρτίζεται από επαγγελματίες οπλίτες. Αν και κάτι τέτοιο δεν κατέστει δυνατό, η "επαγγελματοποίηση" των Ενόπλων Δυνάμεων προχωρά με ταχείς ρυθμούς. Με σχέδιο νόμου που κατατέθηκε το Φθινόπωρο του 2007, αυξάνεται σταδιακά από τις 25.000 στις 40.000 ο αριθμός των νέου τύπου Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠ.ΟΠ) που υπηρετούν και στους τρεις κλάδους του στρατεύματος.
ΚΛΑΔΟΣΕΠΟΠΕΜΘ / ΕΠΥΣΥΝΟΛΟΠΟΣΟΣΤΟ
ΣΥΝΟΛΟ24.00016.650135.500μ.ο. 30%
ΣΞ18.0508.00089.00029%
ΠΝ2.8003.80020.00033%
ΠΑ3.1503.85026.50026%
Το υπουργείο Άμυνας αποδίδει την αύξηση του αριθμού των ΕΠΟΠ στην ανάγκη κάλυψης των αυξημένων απαιτήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων λόγω των νέων υψηλής τεχνολογίας όπλων που εισάγονται και τα οποία χρειάζονται πιο εξειδικευμένους χειριστές από τους στρατευμένους. Όταν ολοκληρωθούν οι προσλήψεις, ο συνολικός αριθμός τους θα φθάσει τους 55.000. Δηλαδή, θα αποτελούν το περίπου 30% του στρατεύματος! Πέραν αυτού η κατά 60% αύξηση της οροφής που προβλέπει το σχέδιο νόμου ικανοποιεί και σχετική οδηγία του ΝΑΤΟ προς τις χώρες-μέλη του, λόγω της νέας φύσεως των αποστολών του και του ρόλου του ως "παγκόσμιου χωροφύλακα". Σήμερα, εκτός από τους νέου τύπου Επαγγελματίες Οπλίτες που καθιερώθηκαν το 2002, υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις και περίπου άλλοι 15.000 επαγγελματίες οπλίτες ή υπαξιωματικοί. Τώρα λέγονται Εθελοντές Μακράς Θητείας και έχουν βασικά τις ίδιες μισθολογικές απολαβές- περίπου 900 ευρώ αρχικό μισθό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Watch live streaming video from kerberostv at livestream.com

ShareThis