Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Διδυμότειχο: Τι έγινε τελικά στον «Ψηλό Στάλο»;

Περισσότερες λεπτομέρειες για το τραγικό δυστύχημα στο πεδίο βολών – ασκήσεων «Ψηλός Στάλος» στα Λάβαρα Διδυμοτείχου και στοίχισε τη ζωή σε έναν 42χρονο πυροτεχνουργό ανθυπολοχαγό αρχίζουν να γίνονται γνωστές. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από το ΓΕΣ οι αρμόδιες στρατιωτικές υπηρεσίες ερευνούν σε βάθος το περιστατικό και μάλιστα στην περιοχή έχει μεταβεί από χθες ο Γενικός Επιθεωρητής Στρατού (ΓΕΠΣ) αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης.
Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα το δυστύχημα συνέβη κατά τη διάρκεια αποσφράγισης κιβωτίου με αμυντικές χειροβομβίδες ARGES 73. Οι χειροβομβίδες αυτού του τύπου είναι ελληνικής κατασκευής και η παραγωγή τους ξεκίνησε το 1980 από την ΕΛΒΙΕΜΕΚ κατόπιν αδείας της αυστριακής ARGES (Armaturen Gesellschaft m. b. H.), που πλέον έχει εξαγοραστεί, και αποτελεί εταιρία μέλος του ομίλου της γερμανικής Rheinmetall με την επωνυμία Rheinmetall Waffe Munition Arges GmbH.

Η ARGES 73 έχει βάρος περί τα 355 γραμμάρια και είναι σχήματος αυγού. Το περίβλημα της είναι ισχυρό πλαστικό, με βαθύ πράσινο χρώμα και ενσωματωμένα σε αυτό υπάρχουν περίπου 2.600 χαλύβδινα σφαιρίδια, διαμέτρου 2,5 χιλ. το καθένα. Αυτά τα σφαιρίδια είναι που επιφέρουν και τα αποτελέσματα κατά του εχθρικού προσωπικού.
Η τυπική συσκευασία των ARGES 73 είναι ένα ξύλινο κιβώτιο των 30 χειροβομβίδων (5 x 6), που η κάθε μία βρίσκεται εντός ξεχωριστής ειδικής πλαστικής θήκης, ωοειδούς σχήματος.
Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της αμυντικής χειροβομβίδας ARGES 73 είναι ότι αποτελεί το βασικό μέρος της οπλοβομβίδας κατά προσωπικού τύπου ARGES EM 01 (σημειώνεται ότι σε προηγούμενη ανάρτηση μας με τίτλο «Οι οπλοβομβίδες στα χέρια του Ελληνικού Στρατού», στον σύνδεσμο: http://www.defence-point.gr/news/?p=71275, αναφερθήκαμε στις αντιαρματικές οπλοβομβίδες που χρησιμοποιεί σήμερα ο Ελληνικός Στρατός).
Η οπλοβομβίδα κατά προσωπικού τύπου ARGES EM 01 κατά βάση είναι μία συλλογή που μετατρέπει τη χειροβομβίδα σε οπλοβομβίδα με σκοπό την αύξηση του βεληνεκούς (η μέση απόσταση ρίψης της χειροβομβίδας ανέρχεται σε 45 μέτρα). Η συλλογή περιλαμβάνει τον εκτοξευτήρα, την αμυντική χειροβομβίδα, το σκοπευτικό μηχάνημα και το ειδικό άσφαιρο προωθητικό φυσίγγιο. Στη συνημμένη φωτογραφία παρουσιάζεται η οπλοβομβίδα αλλά με χειροβομβίδα – ασκήσεων που είναι κατασκευασμένη από χυτοσίδηρο υψηλής αντοχής και γαλάζιου χρώματος.
Η χρήση είναι η ίδια με αυτή των αντιαρματικών οπλοβομβίδων. Ο εκτοξευτήρας προσαρμόζεται στον φλογοκρύπτη του τυφεκίου και τα αέρια του ειδικού άσφαιρου προωθητικού φυσιγγίου χρησιμοποιούνται για την εκτόξευση της χειροβομβίδας. Το σκοπευτικό μηχάνημα που χρησιμοποιείται (φαίνεται στη φωτογραφία) είναι απλό στην κατασκευή και τη χρήση και επιτρέπει τη βολή στα 70, 100, 125, 150, 175, 200 και 225 μέτρα.
Στην περίπτωση που η ARGES 73 χρησιμοποιείται ως οπλοβομβίδα εφοδιάζεται με πυροσωλήνα ο οποίος παρέχει μεγαλύτερο χρόνο επιβράδυνσης (6,5 +/- 1,5 δευτερόλεπτα) σε σχέση με τον τυπικό πυροσωλήνα που παρέχει επιβράδυνση 4 +/- 1,5 δευτερόλεπτα. Η αύξηση του χρόνου καθυστέρησης είναι αυτονόητη λόγω της μεγαλύτερης απόστασης που πρέπει να διανύσει η οπλοβομβίδα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ατύχημα με τέτοιου τύπου οπλοβομβίδα έχει συμβεί πριν περίπου 3,5 χρόνια και στην Εθνική Φρουρά.
Όπως αναφέρεται σε ανάρτηση του «Εν Κρυπτώ», στις 5 Νοεμβρίου 2009, σε Φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς, στη Λευκωσία, σημειώθηκε έκρηξη μίας παρόμοιας οπλοβομβίδας κατά τη διάρκεια διαδικασίας καταμέτρησης πυρομαχικών με αποτέλεσμα να βρει τον θάνατο ένας υπολοχαγός της Εθνικής Φρουράς.
Η ανάρτηση, η οποία περιέχει και φωτογραφία της οπλοβομβίδας με αμυντική χειροβομβίδα βρίσκεται στον σύνδεσμο: http://www.enkripto.com/2009/11/blog-post_2387.html.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Watch live streaming video from kerberostv at livestream.com

ShareThis