Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

Επαγγελματικό στρατό ζητάει τώρα η τρόικα

 
Picture
Με τον εφιάλτη των πρόσθετων μέτρων θα ζει κάθε μέρα η κυβέρνηση στο εξής, καθώς, εάν κάποια από τα ήδη συμφωνηθέντα μέτρα απορριφθούν στα δικαστήρια ή αν υπάρξει έστω και η παραμικρή απόκλιση από τους στόχους του νέου Μνημονίου, τότε το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να προτείνει άμεσα νέες παρεμβάσεις για την αναπλήρωση των προβλεπόμενων εσόδων, σύμφωνα με όσα επιτάσσει η Τρόικα, δια μέσου της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δημοσιοποιήθηκε χθες.

Παράλληλα, η κυβέρνηση...

αναλαμβάνει την υποχρέωση να φέρει εις πέρας πέντε βασικές δράσεις, προκειμένου να λάβει τις τρεις δόσεις συνολικού ύψους 14,8 δισ. ευρώ, που απομένει να καταβληθούν από τους Ευρωπαίους εταίρους μας στο διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου 2013. Στην έκθεση της Ε.Ε. για την Ελλάδα που δημοσιοποιήθηκε χθες γίνεται αναφορά στα μέτρα ύψους 13,5 δισ. ευρώ, τα οποία αποφασίστηκαν πρόσφατα, και επισημαίνεται ότι απομένει ο προσδιορισμός και επιπλέον μέτρων 4 δισ. ευρώ για την περίοδο 2015-16. Επίσης τα στελέχη της Ε.Ε. φρόντισαν να αλλάξουν προηγούμενη πρότασή τους στο προσχέδιο της έκθεσης όπου εισηγούνταν την κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας ως μέσο περικοπής των αμυντικών δαπανών! Οι συντάκτες της έκθεσης προτείνουν τώρα «την στροφή προς τον επαγγελματικό στρατό»!


 
Περιγράφοντας τους κινδύνους που περιβάλλουν την υλοποίηση του Μνημονίου, η Κομισιόν επισημαίνει ότι «σημαντικά δημοσιονομικά μέτρα είναι πιθανόν να απορριφθούν στα δικαστήρια, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην ανάγκη κάλυψης του δημοσιονομικού κενού». Η επισήμανση-προειδοποίηση αυτή αποκτά αυξημένη βαρύτητα, καθώς έρχεται την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική διαμάχη για την είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στην ανθεκτικότητα της τρικομματικής κυβέρνησης, με χαρακτηρισμούς περί εύθραυστης συνοχής, παρά τη γενικότερη κυβερνητική αποφασιστικότητα.

Σύμφωνα με την εκτίμηση, στο νέο Μνημόνιο που συνοδεύει την έκθεση η σταθεροποίηση της οικονομίας και η ανάκαμψη αναμένεται τους ερχόμενους 12-18 μήνες. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «η οικονομία θα συρρικνωθεί 6% το 2012 και στο 4,25% το 2013, πριν αρχίσει να ανακάμπτει στα τέλη του 2013 με αρχές του 2014».

Η Κομισιόν εμφανίζεται απογοητευμένη από την απόδοση της φορολογικής διοίκησης, καθώς δεν επιτεύχθηκαν οι περισσότεροι στόχοι. Τόσο στην έκθεση της Ε.Ε. όσο και στην έκθεση της «Ομάδας Κρούσης» του Χορστ Ράιχενμπαχ αναφέρονται συγκεκριμένες δράσεις που θα πρέπει να γίνουν στο φορολογικό.

Αυτές είναι:

-Η επιλογή του νέου γενικού γραμματέα Εσόδων έως το τέλος του μήνα.

-Η υιοθέτηση του νέου θεσμικού πλαισίου που θα αυτονομεί τη φορολογική διοίκηση από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία, καθώς και η στελέχωση του νέου ανεξάρτητου μηχανισμού υπό τον γενικό γραμματέα (έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2013).

-Τοποθέτηση 2.000 ελεγκτών, οι οποίοι θα γίνουν πλήρως ενεργοί έως τον Ιούνιο του 2013.

-Κατάργηση του καθολικού φορολογικού ελέγχου για τις τελευταίες 10 χρήσεις(παραγραφή υποθέσεων). Το σύστημα θα επικεντρωθεί σε στοχευμένους ελέγχους με βάση την επικινδυνότητα για φοροδιαφυγή.

-Δημιουργία του απαραίτητου θεσμικού πλαισίου για την πλήρη άμεση και έμμεση καταγραφή των τραπεζικών λογαριασμών.

-Ολοκλήρωση του προγράμματος συγχώνευσης των εφοριών έως τον Ιούνιο, με στόχο να παραμείνουν τελικά 120.

-Το 10% του προσωπικού στις μεγαλύτερες εφορίες θα απασχολείται με την προσπάθεια είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορολογουμένων.

-Καμιά νέα ρύθμιση περαίωσης (συνεχής υποχρέωση της χώρας).

-Ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία, αλλά μόνο για τους οικονομικά ασθενείς.

-Αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα.

-Ενοποίηση της είσπραξης φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

-Δημιουργία του νέου πληροφοριακού συστήματος για τη διασύνδεση όλων των εφοριών.

(ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 18/12/2012 - Στέλιος Κράλογλου)

 http://www.akis2010.net/1/post/2012/12/309.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Watch live streaming video from kerberostv at livestream.com

ShareThis