Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

ΟΥΚ: Ομάδα Υποβρυχίων Καταστροφών (ΜΥΚ, Βατραχάνθρωποι) – Πληροφορίες

ΟΥΚ ΜΥΚ Βατραχάνθρωποι Μονάδα Υποβρυχίων ΚαταστροφώνΗ Διοίκηση Υποβρύχιων Καταστροφών (παλιά Ομάδα Υποβρυχίων Καστατροφών ΟΥΚ) είναι μια από τις Διοικήσεις του Αρχηγείου Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού. Ευρύτερα γνωστή ως ΜΥΚ, (αν και στο λαό είναι γνωστοί ως βατραχάνθρωποι) είναι η Διοίκηση στην οποία συμπεριλαμβάνονται οι Ομάδες Ανορθόδοξου Πολέμου (ΟΑΠ), η Ομάδα Αμφίβιων Επιχειρήσεων (ΟΑΕ), η Ομάδα Εξουδετερώσεων Ναρκών (ΟΕΝ), τα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου (ΣΑΠ), τα Υποβρύχια Οχήματα (ΥΠΟΧ), η Σχολή Υποβρυχίων Καταστροφών (ΣΥΚ) και η Βάση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΒΥΚ). Η ιστορία της ΜΥΚ ξεκινάει το 1953. Με την ένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, δημιουργήθηκε σύμφωνα με τα Αμερικανικά πρότυπα (Underwater Demolition Teams), η πρώτη ομάδα αμφιβίων αναγνωρίσεων με αποστολή την υποστήριξη των πλοίων αποβάσεως του Πολεμικού Ναυτικού.






Ακολούθησε η αποστολή Ελλήνων Αξιωματικών και Υπαξιωματικών στις ΗΠΑ, στο σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών με σκοπό τη δημιουργία ενός πρώτου πυρήνα Ελλήνων εκπαιδευτών. Ήταν εκείνοι οι οποίοι στη συνέχεια ανέλαβαν και την οργάνωση της Σχολής Υ/ΚΤ στην Ελλάδα, που ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1957 στο Κέντρο Εκπαίδευσης Κανελλόπουλος (ΚΕΚΑΝ) υπό τη διοίκηση του Πλοιάρχου Κ. Εγκολφόπουλου. Το 1968 ήταν η χρονιά των μεγάλων αλλαγών, καθώς δημιουργήθηκε η Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (Δ/ΟΥΚ), με έδρα τον Σκαραμαγκά υπό τη διοίκηση του Αντιπλοιάρχου Γ. Στεφανάδη. Έκτοτε τόσο η ίδια η σχολή Υ/ΚΤ όσο και οι ομάδες υποβρυχίων αναγνωρίσεων εντάχθηκαν στη Διοίκηση Ναυτικής Εκπαιδεύσεως (ΔΝΕ). Η μετονομασία της Δ/ΟΥΚ σε ΜΥΚ έγινε το 1969, με παράλληλη αύξηση του αριθμού των επιχειρησιακών ομάδων, των οποίων η τελική μορφή καθορίστηκε το 1976.
O νόμος ορίζει ότι για να συμμετάσχει ένας στρατευμένος σε σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών του ΠΝ πρέπει να έχει υπόλοιπο θητείας 12 μήνες. Επομένως από 1/1/2004, με τη μείωση της θητείας σε 12μηνο, κανένας στρατευμένος του ΠΝ δεν μπορεί να συμμετάσχει σε σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών (ΥΚτ). Σε σχολείο ΥΚτ μπορούν πλέον να συμμετάσχουν μόνο ΕΠ.ΟΠ., Ο.Β.Α., μόνιμοι υπαξιωματικοί/αξιωματικοί ΠΝ καθώς και στρατιωτικό προσωπικό άλλων κλάδων των ΕΔ ή Ξένων Κρατών ή προσωπικό των ΣΑ, με περιορισμό στο όριο ηλικίας, όπως καθορίζεται με αποφάσεις του κλάδου ή κράτους τους.
Οι επιδόσεις που απαιτούνται για τη συμμετοχή στο σχολείο είναι οι εξής:
* Τρέξιμο 1 μίλι ξηράς (1642 μέτρα) σε λιγότερο από 7 λεπτά
* Κολύμβηση 300 μέτρα σε πισίνα σε λιγότερο από 7 λεπτά
* 6 έλξεις στο μονόζυγο
* 20 κάμψεις (push ups)
* 20 κοιλιακοί
* Κατακόρυφο ανέβασμα σχοινιού 4 μέτρων μόνο με τα χέρια
ΠΗΓΗ:Wikipedia (Διαβάστε περισσότερα). Θερμά Συγχαρητήρια στον κ.Κώστα Χαρδαβέλα για την σχετική εκπομπή του η οποία προβάλλει το έργο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
    Ακολουθούν σχετικά δημοσιεύματα (με κορυφαία τα πιο πρόσφατα):
  1. Βατραχάνθρωποι του Πολεμικού Ναυτικού φυλάνε εμπορικά πλοία, λέει ο Κοραντής
  2. Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφέων Στρατού Ξηράς ΣΥΚ/ΣΞ
  3. Σκοτώθηκε Σημαιοφόρος της ΜΥΚ κατά τη διάρκεια άσκησης
  4. Η Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Watch live streaming video from kerberostv at livestream.com

ShareThis