Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Πούτιν: Κανείς δεν θα μας υποδείξει που θα δώσουμε όπλα - η Ρωσία κουνάει το δάχτυλο στην Τουρκία

"Κανείς δεν μπορεί να υποδείξει στη Ρωσία σε ποιους να ΅πουλήσει όπλα. Περιορισμό στις προμήθειες ρωσικών οπλικών συστημάτων μπορούν να επιβάλουν μόνο οι αρχές του Συμβουλίου Ασφαλείας", δήλωσε ο Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.Η Ρωσία συνάπτει συμβόλαια για την προμήθεια όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού μόνο με νόμιμες Αρχές και μόνο για τη διασφάλιση της αμυντικής ικανότητας κυρίαρχων κρατών. "Μόνο οι κορυφαίοι εξαγωγείς οπλικών συστημάτων διακρίνονται από αυτήν την σχολαστική στάση", είπε ολοκληρώνοντας ο Πούτιν.


Σε σχετική κουβέντα που έγινε σήμερα στο Ρωσικό ραδιόφωνο Kommersant.FM, αναφορικά με το το περιστατικό του Συριακού αεροσκάφους και το αν υπήρχαν όπλα στο αεροσκάφος ειπώθηκαν τα εξής:

 


Kommersant.FM-Έχετε στη διάθεσή σας ακριβείς πληροφορίες σχετικά με το αν υπήρχε στρατιωτικός εξοπλισμός στο συριακό αεροπλάνο;
Φιόντορ Λουκιάνοφ: Όχι. Σύμφωνα με την Τουρκία, υπήρχε. Η ρωσική πλευρά δεν δίνει συγκεκριμένα στοιχεία. Όμως δεν αποκλείω ότι μπορεί να υπήρχε κάτι. Γενικά, η αναγκαστική προσγείωση ενός επιβατικού αεροπλάνου είναι ένα περιστατικό πολύ σοβαρό. Γι’ αυτό, χωρίς την απόλυτη σιγουριά ότι σε αυτό υπάρχει κάτι, είναι πολύ μεγάλο ρίσκο να το προσγειώσεις.

Είχε το δικαίωμα η τουρκική Πολεμική Αεροπορία να το σταματήσει και να κάνει έρευνα;
Φ.Λ.: Όχι. Διότι ακόμη και αν είχαν την πεποίθηση ότι σε αυτό υπάρχει κάποιο φορτίο για τη Συρία, η Συρία δεν έχει υποστεί τυχόν διεθνείς κυρώσεις. Αναφέρομαι σε διεθνώς αναγνωρισμένες κυρώσεις που έχουν επικυρωθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας, και όχι σε μονομερείς που έχουν επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση ή η Αμερική. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει καμία νομική βάση, και αυτό θα υποδείξει η Ρωσία.
Πως θα εξελιχθούν στη συνέχεια οι σχέσεις μεταξύ των χωρών; Μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας;
Φ.Λ.: Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας θεωρώ ότι στο προσεχές διάστημα θα είναι τεταμένες. Όλα θα εξαρτηθούν από το αν οι δυο πλευρές θα επιχειρήσουν να αυξήσουν την ένταση ή όχι. Προσωπικά πάντως πιστεύω ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Η Τουρκία έχει συμφέρον να διατηρήσει καλές σχέσεις με τη Ρωσία.

Μέχρι πρότινος, φαινόταν ότι οι σημαντικές διαφορές που υπάρχουν στο θέμα της Συρίας δεν θα επηρεάσουν τις ρωσοτουρκικές σχέσεις, δηλαδή, ότι με κάποιο τρόπο οι διαφωνίες αυτές θα αμβλυνθούν. Δυστυχώς όμως, η κατάσταση τώρα έχει αλλάξει, και αυτό οφείλεται κυρίως  στο γεγονός ότι η Τουρκία ενεπλάκη σε μεγάλο βαθμό στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας. Από περιφερειακό που ήταν το συγκεκριμένο θέμα, πλέον μετατράπηκε σε καθαρά τουρκικό. Αυτός είναι και ο λόγος που τις περιοχές κατά μήκος των τουρκικών συνόρων δεν τις ελέγχουν πλέον οι συριακές αρχές, αλλά το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα. Αυτό δεν αποτελεί απλώς κόκκινο πανί για την Τουρκία, αλλά ευθεία απειλή, επειδή εκεί μπορεί να δημιουργήσουν ένα προπύργιο οι χειρότεροι εχθροί της.

Ειδήσεις Άμυνα Πολιτική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Watch live streaming video from kerberostv at livestream.com

ShareThis