Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Εκβιασμός του υπουργείου Οικονομικών με στόχο να κλείσουν τα ΕΑΣ


Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Ένας απαράδεκτος εκβιασμός από το Υπουργείο Οικονομικών  σε βάρος της κρατικής εταιρίας ''Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα '' (ΕΑΣ- πρώην ΠΥΡΚΑΛ -ΕΒΟ)  βρίσκεται σε εξέλιξη μετά - και παρ όλο - την Πρωθυπουργική έγκριση της εισήγησης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας ότι η εταιρία θα εξυγιανθεί εν λειτουργία, όπως έγραψε ήδη το OnAlert .

 Ο εκβιασμός πραγματοποιείται με τον πιο ...απλό τρόπο και συνίσταται με την άρνησή του Υπουργείου να χρηματοδοτήσουν την εταιρία! Μάλιστα η  άρνηση της χρηματοδότησης δεν γίνεται με αιτιολογία δημοσιονομικά προβλήματα όπως δημόσια ελλείμματα κ.λ.π αλλά με το πρόσχημα της αντίθεσης, δήθεν,  της Ε.Ε.!

 Καλά πληροφορημένοι όμως κύκλοι της αμυντικής βιομηχανίας και γνώστες της κοινοτικής νομοθεσίας επιμένουν ότι  αυτό είναι ψευδές: Και τονίζουν ότι  η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε μέχρι τώρα ΔΕΝ αντιτίθεται σε ενισχύσεις αν το Κράτος επικαλείται το άρθρο 346 της ΣΛΕΕ (Συνθήκης της Λισαβόνας και όποιων άλλων σχετικών). 

Όπως έγραψε ήδη το OnAlert  - και είναι ευρέως γνωστό στους κυβερνητικούς κύκλους -  μόλις χθες η νέα πολιτική ηγεσία του Υ.Εθ.Α δια της κ, Φώφης Γεννηματά επικαλέστηκε το άρθρο 346 στην κοινή σύσκεψη με τον κ. Στουρνάρα , τους αρμόδιους του ΤΑΙΠΕΔ κλπ

Όχι κλείσιμο γραμμών παραγωγής στο ''άρπα κόλα''!

Είναι σαφές για κάποιον που γνωρίζει την πραγματική οικονομία και τα δεδομένα της ότι ο εκβιασμός - η άρνηση δηλ. χρηματοδότησης - γίνεται με πρόθεση να αναγκαστεί η νέα (προς διορισμό) διοίκηση να δεσμευτεί να κλείσουν εργοστάσια από τώρα, στο ''άρπα κόλα''! Ενώ αυτό μπορεί - και πρέπει - να γίνει, λένε αρμόδιες και καλά γνωρίζουσες την πραγματικότητα  πηγές του αμυντικού τομέα, μετά την σύναψη των αναμενόμενων νέων συμβάσεων από τις οποίες θα προκύψει ποια εργοστάσια και ποιες γραμμές παραγωγής θα έχουν απασχόληση και ποιες όχι με βάση την πραγματικότητα! 

Παράγοντες που γνωρίζουν σε όλες τις διαστάσεις τους το θέμα υπογραμμίζουν , αντίθετα, ότι  αν περάσει ο εκβιασμός και κλείσει ας πούμε ο Υμηττός τότε τα εξαγωγικά συμβόλαια με την αμερικανική Α.Τ.Κ, το πρόγραμμα για τα πυρομαχικά 40Χ53 και τα πυρομαχικά 30 ΜΜ για τα επιθετικά ελικόπτερα Apache ΔΕΝ μπορούν να παραχθούν πουθενά! Εκτός και αν τα δώσουμε σε ξένη εταιρία...Κάτι που προφανώς δεν θέλει κανείς ορθολογικώς και πατριωτικώς σκεπτόμενος  να γίνει.  


 
Οχι επιδότηση αλλά ταμειακή διεκόλυνση

Παράλληλα  οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν ότι ούτε η τρόικα βάζει ζήτημα χρηματοδότησης ή όχι των αμυντικών βιομηχανιών. Αυτό που βάζει, λένε, είναι ποιο είναι  το Κυβερνητικό σχέδιο εξυγίανσης. 
Επιπλέον τονίζεται ότι πέραν όλων αυτών το αίτημα της "νέας διοίκησης" δεν αφορά χρηματοδότηση με επιδότηση αλλά μέσω ταμειακής διευκολύνσεως.

 Πάνε πίσω βασικά προγράμματα!

Ο οικονομικός στραγγαλισμός και εκβιασμός του Υπουργείου Οικονομικών  ήδη έχει επιπτώσεις σοβαρές. Μερικές από αυτές είναι:

  • Το πρόγραμμα αναβάθμισης των αντιαεροπορικών συστημάτων Patriot για το οποίο η χώρα δαπάνησε πάνω από 500.000 δολάρια για να πιστοποιηθεί η Ε.Α.Σ κινδυνεύει με απώλεια διότι δεν υπάρχουν χρήματα να αναβαθμιστούν οι πρώτοι πύραυλοι του ΓΕΑ
  • Κινδυνεύει η εταιρία να χάσει την συμμετοχή της στο πρόγραμμα για τον πύραυλο Iris-t από αδυναμία πληρωμής υποχρεώσεων προς ΕΑΒ-dIEHL
  • Η εταιρία security εγκαταλείπει την εταιρία και οι αποθήκες μένουν αφύλαχτες, με απρόβλεπτες συνέπειες για την άμυνα και την ασφάλεια. 
  • onalert.gr
  • ''ΕΠ' ΩΜΟΥ ΑΡΜ!!!!''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Watch live streaming video from kerberostv at livestream.com

ShareThis