Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Πέντε C 130 και 100 άρματα μάχης Abrams "έρχονται" από ΗΠΑ


Του Λ. ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗ

Και μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 ''Hρακλής'', περιλαμβάνει, εκτός των 10-12 ελικοπτέρων Σικούκ (Chinook), η λίστα με τα αιτήματα της Ελλάδας για δωρεάν παραχώρηση από τις Ενοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ.

Τα ελληνικά αιτήματα  - που σε αμιγώς πολιτικό επίπεδο  συζητήθηκε στην συνάντηση που είχαν προχθές στην Ουάσιγκτον ο Υπουργός Άμυνας κ Δημ. Αβραμόπουλος με τον αμερικανό ομόλογό του κ.  Τσακ Χέιγκελ - περιλαμβάνουν και αριθμό μικρών ειδικών σκαφών για επιχειρήσεις των Ειδικών Δυνάμεων. Πρόκειται για σκάφη στα οποία οι ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι οποίες, όπως λέγεται, έχουν εξασφαλίσει την κατ αρχήν συνηγορία των αμερικανών δυνάμεων καταδρομών μετά τις πολλές και συνεχείς συνεκπαιδεύσεις επί ελληνικού εδάφους - στην Αττική και αλλού.





Τις ανάγκες  αερομεταφερόμενων μονάδων ειδικών δυνάμεων πεζοναυτών κλπ θα καλύπτουν και τα μεταχειρισμένα ( περίπου 5) που έχει ζητήσει η Ελλάδα.

Λίγα Μ1Α Abrams 

Επίσης παρά τις επιφυλάξεις έως αρνήσεις του ΓΕΣ για να αποδεχθεί  την προσφορά των ΗΠΑ για 400 τεθωρακισμένα  άρματα μάχης Μ1Α Abrams, τελικά μετά και από πολιτική ''παρότρυνση'' το Επιτελείο φέρεται να έχει κάμψει τις αντιρρήσεις και δέχεται την συζήτηση για επιλογή μερικών δεκάδων τανκς αυτού του τύπου- ίσως 100. Για την υπαναχώρηση αυτή της ελληνικής πλευράς υπήρξε, κατά τις πληροφορίες, ''διακριτική'' πίεση και των αμερικανών που θέλουν να μπουν στην ελληνική αγορά αρμάτων καθώς μέχρι τώρα αυτή την μονοπωλεί το Βερολίνο. Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση - που κατ ορισμένους είναι και πολύ ικανοποιητικό για όλους - έγινε ήδη με την δωρεάν παραχώρηση περίπου 500 τεθωρακισμένων Μ-113 και ομοίου τύπου οχημάτων. Για τα ΤΟΜΠ αυτά ήδη έχει ληφθεί απόφαση αποδοχής από το ΚΥΣΕΑ.

Τα ''κρυφά κόστη'' 

Βεβαίως τόσο για αυτά όσο και για τα  άρματα μάχης Μ1Α Abrams ( αν επιλεγεί η προμήθειά τους ) υπάρχει ένα σοβαρό θέμα - αυτό του ΄΄κρυφού κόστους'' που ενδεχομένως τα επιβαρύνει. Αυτό αφορά τον βαθμό συντήρησης και επισκευής  τους,τυχόν ανάγκη για αναβάθμιση και εκσυχρονισμό την εκπαίδευση του προσωπικού, το λοιπό κόστος λειτουργίας ( καύσιμα κλπ), νέο στοκ πυρομαχικών και ανταλλακτικών κλπ κλπ.Για την διόλου ευκαταφρόνητη αυτή πτυχή - αν υπάρχει  και στο βαθμό που υπάρχει - αναμένεται να υπάρξει ενημέρωση της Βουλής και του Τύπου καθώς έχουν υπάρξει ευθείες ερωτήσεις.

Η ποικλία του καταλόγου

Πρέπει να σημειωθεί ότι η λίστα των οπλικών συστημάτων που ενδιαφέρουν την Ελλάδα δεν περιορίζεται σε αυτά όπως έχει ήδη αναφέρει κατ επανάληψιν το OnAlert. Διαμορφώθηκε δε η λίστα αυτή ενδιαφερόντων και υποβλήθηκε προ μερικών μηνών με βάσει και τις ελληνικές ανάγκες ανεξάρτητα αν κάποια από αυτά τα οπλικά συστήματα δεν ήταν στον αρχικό κατάλογο προσφορών που είχε υποβληθεί στο ΓΕΕΘΑ από το Αμερικανικό Πεντάγωνο επί υπουργίας ακόμη του κ. Παν.  Μπεγλίτη. Σε επαφές που ξεκίνησαν από τότε σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο διαμορφώθηκε η λίστα. Η ελληνική πλευρά δεν αναμένει για όλα  απάντηση ΄΄μια και έξω'' αλλά εκτιμά ότι συν τω χρόνω κάποια από τα ελληνικά αιτήματα θα ωριμάζουν και θα μπα΄λινουν στο τραπέζι. Ορισμένα όμως είναι απολύτως αναγκαία, ενώ άλλα δεν είναι για απολύτως δωρεάν παραχώρηση αλλά έναντι μικρού τιμήματος.



Ο κατάλογος αναμένεται να συζητηθεί μεταξύ του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Μ. Κωσταράκου και του αμερικανού ομολόγου του στρατηγού Ντέμπσεϊ που αναμένεται να έρθει το φθινόπωρο στην Αθήνα. Βεβαίως  μια ακόμα ''βούλα'' αναμένεται να μπει σε πολιτικό επίπεδο και στις συζητήσεις που θα έχει σε λίγες ημέρες στην Ουασιγκτον ο Πρωθυπουργός Α. Σαμαράς με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Watch live streaming video from kerberostv at livestream.com

ShareThis