Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

ΗΠΑ: Ερευνητής αναπτύσσει στολή με τις ικανότητες του Spider-Man

Ερευνητής, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ) εργάζεται σε μία στολή η οποία θα δίνει στους στρατιώτες την αίσθηση της αράχνης, αυτή ακριβώς που απολαμβάνει και ο Spider-Man.


H στολή λειτουργεί με τη συλλογή υπέρυθρων ακτίνων που εκπέμπουν τα αντικείμενα.
Αυτό ακριβώς, η στολή θα δίνει την ικανότητα να αισθάνεται πως προσεγγίζει αντικείμενα χωρίς να τα βλέπει ή να τα ακούει.
Ο Βικτορ Ματηνιτσι, ένας σπουδαστής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι του Σικάγο, αναπτύσσει μια στολή η οποία θα παρέχει στο άτομο που τη φοράει μια έκτη αίσθηση. Ο ίδιος αποκαλεί το σχέδιο του ως “Αίσθηση Αράχνης” (SpiderSense) με αναφορά στον ηρώα κινούμενων σχεδίων της Μαρβελ.
Ο τρόπος που λειτουργεί η στολή είναι η συλλογή υπέρυθρων αντανακλάσεων απο αντικείμενα τα οποία κατευθύνονται προς τη στολή. Από τη στιγμή που θα αντιληφθεί το αντικείμενο, η στολή μπορεί να κινήσει τα χέρια και τα πόδια ώστε να προσαρμοστούν στο εισερχόμενο αντικείμενο.

Η DARPA εξελίσσει μια στολή με την ονομασία Geckskin. (Πηγή: oliverheath)
Ο Ματηνιτσι έχει δοκιμάσει τη στολή με σπουδαστές, στους οποίους, για να δει αν θα μπορούν να έχουν παρατήρηση 360 μοιρών, τους έκλεισε τα μάτια. Όταν κάποιος πλησίαζε το «τυφλό» άτομο που φορούσε τη στολή, ο Ματηνιτσι του έλεγε να εκτοξεύσει ένα χάρτινο αστέρι νιντζα προς το άτομο που φορούσε τη στολή. Κατά 95 τοις εκατό των δοκιμών, το άτομο που φορούσε την στολή, μπορούσε να αντιληφθεί το εισερχόμενο αντικείμενο.
Ο Ματηνιτσι δεν εργάζεται, ακόμη, για το Στρατό των ΗΠΑ. Δηλώνει πως θα ήθελε η στολή του να βοηθήσει τους τυφλούς συνανθρώπους του.

Ωστόσο, ο Στρατός των ΗΠΑ έχει επίγνωση των ερευνών του Ματηνιτσι. Τον προηγούμενο μήνα η σελίδα κοινωνικής δικτύωσης Twitter της Διοίκησης του Στρατιωτικού Κέντρο Ερευνάς, Εξέλιξης και Μηχανικής δημοσίευσε θέμα σχετικά με την έρευνα του Ματηνιτσι.
Η Υπηρεσία Προηγμένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων (DARPA) του Στρατού των ΗΠΑ έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον στην εξέλιξη ικανοτήτων Speder-Man στους στρατιώτες της. Το εργαστήριο της DARPA έχει ξεκινήσει τις έρευνες στην ανάπτυξη «βιολογικά εμπνευσμένα βοηθήματα», τα οποία θα δίνουν την δυνατότητα τους στρατιώτες, πεζοναύτες ή άνδρες των ειδικών δυνάμεων να αναρριχηθούν σε τοίχους φορώντας στολές τύπου Spider-Man.
Όμως το σχέδιο του Τζικσκίν (Geckskin), έχει φτάσει σε ένα αδιέξοδο καθώς το πρόγραμμα αναζητεί επιπρόσθετη χρηματοδότηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Watch live streaming video from kerberostv at livestream.com

ShareThis