Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Αγνωστοι αγωνιστές του 1821. (μέρος 1ο)

Πρόλογος
Οταν κάνουμε λόγω για την Επανάσταση του Γένους μας το 1821 συνηθίζουμε να αναφερόμαστε σε γνωστά ιστορικά πρόσωπα που έμειναν στην μνήμη του λαού μας.
Ομως υπάρχουν χιλιάδες άγνωστοι ήρωες που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την Ελευθερία της πατρίδας μας και για τους οποίους δεν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα.
Μερικοί από αυτούς τιμώνται στις ιδιαίτερες πατρίδες τους ενώ κάποιοι άλλοι δεν έχουν τύχει ούτε αυτής της ελάχιστης τιμής...
Για τους περισσότερους από τους παρακάτω αγωνιστές που είχε την καλή διάθεση να τιμήσει και να επιμεληθεί ο αγαπητός μου φίλος Γιάννης Κυρίτσης, επ' ευκαιρία της εθνικής μας επετείου, σε ένα εκπληκτικό συλλεκτικό άρθρο με σύντομα βιογραφικά τους στοιχεία, δεν υπάρχει καν μια εικόνα της εποχής τους πόσο μάλλον κάποιο μνημείο...
Ετσι όλοι αυτοί τιμώνται απλά από το αιώνιο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη...
Αλλωστε κι αυτοί δεν έκαναν ότι έκαναν για την προσωπική τους δόξα αλλά για την δόξα και την ελευθερία της πατρίδας μας....

Αιωνία τους η μνήμη.

ΘΑΝΟΣ
Επιμέλεια Γιάννης Κυρίτσης
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΓΓΕΛΙΝΑΚΟΣ: Γεννήθηκε στο Καστρί της Κυνουρίας. Πήρε μέρος στις περισσότερες μάχες της Πελοποννήσου και στις εκστρατείες της Ύδρας, Μεγάρων και Αθηνών. Διατηρούσε με δικές του δαπάνες σώμα πολεμιστών του οποίου ήταν επικεφαλής.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ (Καρύταινα): Γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1793 στην Σμύρνη.  Η καταγωγή του ήταν από το χωριό Λάστα της επαρχίας Καρύταινας.  Με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη γνωρίζονταν από την Ζάκυνθο, όπου αυτός τον είχε υποχρεώσει να ακολουθήσει τον Νικήτα Σταματελόπουλο. Από τότε είχε γίνει γνωστός και απέκτησε φήμη. Ο Κολοκοτρώνης τον τοποθέτησε υπασπιστή και γραμματέα του γιου του Πάνου.  Οι οπλαρχηγοί ομολογούν δε ότι ο μεν Νικηταράς ήταν ο βραχίονας, ο Αθανασιάδης δε ήταν ο νους κάθε πολεμικής επιχειρήσεως.

ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΟΣ ΑΙΓΙΝΗΤΗΣ: Γεννήθηκε στην Αίγινα. Πήρε μέρος στις περισσότερες μάχες και διακρίθηκε για την ανδρεία του. Πολέμησε και στην Εύβοια, στην πολιορκία της Άμφισσας και της Ακρόπολης.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΙΓΙΝΗΤΗΣ: Η καταγωγή του ήταν από την Αίγινα. Πολέμησε σε πολλές μάχες και διακρίθηκε. Φονεύθηκε το 1826 σε κάποια συμπλοκή με τον Ομέρ πασά τον Καρυστινό.

ΣΤΑΥΡΙΑΝΟΣ ΑΛΕΒΙΖΑΚΟΣ: Ήταν από την Μάνη και πήρε μέρος σε διάφορες μάχες. Μέχρι το 1824 πολέμησε ως απλός στρατιώτης, και από το 1824 και μετά έφερε βαθμό εκατόνταρχου.

ΑΛΕΞΙΟΣ: Ο Αλέξιος άγνωστου λοιπού ονόματος ήταν από την Καλαμάτα και ασχολείτο με το εμπόριο στην Μόσχα. Εκεί μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία. Πούλησε όλα του τα υπάρχοντα και επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου διέθεσε πεντακόσιες χιλιάδες γρόσια για την επανάσταση. Τέθηκε επικεφαλής σώματος, το οποίο συντηρούσε με δικές του δαπάνες. Χρησιμοποίησε τις γνώσεις του για τις σχέσεις της Κυβερνήσεως με τους ξένους ναυάρχους.

ΑΛΕΒΙΖΟΣ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν από την Τρίπολη. Πήρε μέρος στην Πολιορκία της Τρίπολης και ήταν τσαούσης του Σπηλιωτόπουλου, υπασπιστή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. Ακολούθησε επίσης τον Γενναίο Κολοκοτρώνη. Διακρίνονταν για το επιβλητικό παρουσιαστικό του και για την δραστήρια ενεργητικότητά του.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν από τη Βυτίνα. Αγωνίστηκε υπό τις διαταγές των Πλαπούτα, Νικηταρά, και Σταματελόπουλου.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΛΕΒΙΖΟΠΟΥΛΟΣ: Ήταν από τη Σμύρνη. Πολέμησε στις πολιορκίες της Τρίπολης, Πατρών, και Ναυπλίου.  Πολέμησε στο πλάι του Κολοκοτρώνη και του Σταϊκόπουλου.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ: Γεννήθηκε στις Σπέτσες. Πήρε μέρος σε πολλές ναυμαχίες και διοίκησε τον στόλο των Σπετσιωτών με μεγάλη επιδεξιότητα.
Πέθανε στις Σπέτσες το 1851.
ΝΑΣΤΟΥΛΗΣ ΔΑΓΚΛΗΣ: Γεννήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 1800 στο Σούλι. Πατέρας του ήταν ο Γκόγκας Δαγκλής ένας από τους πρώτους οπλαρχηγούς του Σουλίου. Διετέλεσε πρώτος υπασπιστής του Γεωργίου Καραϊσκάκη και υπό τις διαταγές του οποίου πολέμησε στη περίοδο 1823-1824 καθώς και στο Μεσολόγγι υπό τις διαταγές του Λόρδου Βύρωνα. Έγινε χιλίαρχος το 1824 και ένα χρόνο αργότερα έλαβε τον βαθμό του αντιστράτηγου, όταν πήρε μέρος στην μάχη του Προφήτη Ηλία των Σαλώνων.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΖΑΒΕΛΑ: Η Βασιλική Τζαβέλα ήταν  γυναίκα του Κίτσου Τζαβέλα. Έζησε από κοντά την πολιορκία του Μεσολογγίου και πήρε μέρος στις μάχες. Άοπλη εξήλθε μαζί με τους άλλους και πολέμησε με το πρωτότοκο παιδί της, τον Δημήτρη στον ώμο και έγκυος. Μέσα στην μάχη της έπεσε το παιδί νήπιο δέκα μηνών και το πιάσαν οι Τούρκοι αιχμάλωτο, για να το ανταλλάξουν αργότερα έναντι σαράντα Τούρκων. Τον ακολούθησε πιστά σε όλες τις μάχες και τις περιπέτειες του βίου του. Μετά τον θάνατο του συζύγου της η Βασιλική εγκαταστάθηκε σε μια χωριάτικη καλύβα στην Κηφισιά. Έζησε βίο εγκρατή, διαθέτοντας αφειδώς το υστέρημά της για την βοήθεια των φτωχών και των πεινασμένων. Απεβίωσε στην Κηφισιά στις αρχές Απριλίου 1882.
ΚΙΤΣΟΣ ΤΖΑΒΕΛΑΣ: (Σούλι 1800- Αθήνα 1855) Ήταν γιος του Φώτου και εγγονός του Λάμπρου Τζαβέλα. Γεννήθηκε στο Σούλι, μεγάλωσε στην Κέρκυρα και το 1820 γύρισε μαζί με τους Σουλιώτες στην πατρίδα τους, όπου ανακηρύχτηκε καπετάνιος - αρχηγός, σε ηλικία μόλις 19 χρονών. Το 1822  μαζί με το Μάρκο Μπότσαρη, πηρε μερος στην Πρώτη πολιορκία του Μεσολογγιού και στη μάχη του Κεφαλόβρυσου το 1823. Πήρε μέρος και στη Δεύτερη πολιορκία του Μεσολογγιού το 1823.Συνεργάστηκε με τον Καραϊσκάκη στη νίκη της Άμπλιανης το 1824. Πολέμησε στο Δίστομο και στο Κρεμμύδι της Πύλου. Διέσπασε τα στρατεύματα του Κιουταχή τον Ιούνιο του 1825 στο Μεσολόγγι και μπήκε στην πόλη. Κατά την ηρωική έξοδο των Μεσολογγιτών αρχηγός 2.500 ανθρώπων έσπασε τις γραμμές των Τούρκων και πήγε στα Σάλωνα (Άμφισσα) με 1.300 άνδρες. Πήρε μέρος μαζί με τον Καραϊσκάκη στις μάχες τις Αττικής και, μετά το θάνατο του δεύτερου, ανατέθηκε σ' αυτόν η αρχιστρατηγία, προσωρινά.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣ: Ήταν γιος του Ηλία Δικαίου, πρεσβύτερου αδελφού του Γρηγορίου Παπαφλέσσα και υπηρέτησε την πατρίδα ακολουθώντας παντού τον θείο του. Πολέμησε στο πλευρό του στο Μανιάκι. Όταν οι Τούρκοι πήδηξαν στο οχύρωμα τους, τον υπερασπίσθηκε με το σπαθί και με το σώμα του ώσπου στο τέλος τον αγκάλιασε για να τον προφυλάξει από τα σπαθιά των Τούρκων. Πέσαν και οι δύο μαζί ηρωικά μαχόμενοι στη Μάχη στο Μανιάκι (1825). 
 http://koukfamily.blogspot.gr/2013/03/1821-1.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Watch live streaming video from kerberostv at livestream.com

ShareThis