Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ ΣΤΗ MILLIYET: Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η απάντηση μας στη Milliyet - Ο χάρτης της νέας Ελλάδος
Χθες, διαβάσαμε πως μετά την συγνώμη του Ισραήλ και τους Ρώσους, Αμερικάνους και Εβραίους που έβαλαn την τουρκία, ετσιθελικά, συνδιαχειρίστρια στα κοιτάσματα της Κύπρου, έγραφαν στις φυλλάδες τους πως ο Ελληνισμός θα είναι τυχερός αν πάρει ένα μικρό μέρος του κέρδους των κοιτασμάτων.

Τι κάνουν οι ηγεσίες μας;

Ότι κάνουμε και εμείς που τους ψηφίζαμε.

Τίποτα.

Όμως, την δουλειά της απελευθέρωσης που ξεκίνησε το 1821, δεν την τελειώσαμε ακόμα. Κάποιοι μας έχουν για τελειωμένους. Το ίδιο λάθος έκαναν και στο παρελθόν και αυτό ήταν το μεγάλο πλεονέκτημα του Ελληνισμού όποτε σηκωνόταν ενάντια στην τυρρανία.

Υπέρ πίστεως και πατρίδος, λοιπόν και όποιος θέλει ας ακολουθήσει. Και ας είναι 100 τρελλοί ενάντια σε χιλιάδες. Τουλάχιστον, θα πέσουν σαν Έλληνες.
 http://lithosfotos.blogspot.gr/2013/03/milliyet_25.html?spref=fb

Το Καστελόριζο θέλει να "πάρει" η Τουρκία στο "ανατολίτικο παζάρι" με ΗΠΑ-Ισραήλ

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ
Το “ανατολίτικο παζάρι” της Τουρκίας με το Ισραήλ θα κρατήσει πολύ, αν και η βιωσιμότητα της “αναγεννημένης” συμμαχίας είναι υπό συζήτηση. Η Άγκυρα θέλει να κερδίσει πολλά και γρήγορα και αυτό ίσως αποδειχτεί... αυτοκαταστροφικό. Ελπίζοντας ότι οι συγκυρίες και τα δεδομένα στην περιοχή θα την καθιστούν απαραίτητη σε βάθος χρόνου, ειδικά για την υπόθεση της Συρίας και του Ιράν, η Τουρκία θα “παίξει” δυνατά για να κερδίσει εθνικά. Και τα ενδιαφέροντά της στρέφονται προς το Αιγαίο και την νοτιοαντολική Μεσόγειο. Και για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας, το Καστελόριζο.

Το νησί αυτό είναι που “καίει” την Τουρκία. Και τώρα που έλαβε θέση “εκ δεξιών” του Ομπάμα και ισχύ διαπραγμάτευσης με το Ισραήλ, θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να πετύχει το στόχο του που δεν είναι άλλος από το να “σβήσει” από το χάρτη το Καστελόριζο. Για να κυριολεκτούμε να “σβήσει” όσα κυριαρχικά δικαιώματα αποκομίζει η Ελλάδα από το νησί.

Το Καστελόριζο αποτελούσε επιχειρησιακό “άγχος” για την στρατιωτική εποχή ακόμη και την περίοδο που ο ελληνο-ισραηλινός άξονας δεν είχε τον “ανταγωνισμό” του τουρκο-ισραηλινού. Κάποιοι υπερβολικοί, άλλοι γραφικοί και κάποιοι άλλοι που είχαν άλλες -επιχειρηματικές- σκέψεις στο μυαλό τους είχαν επαναπαυθεί στην “ισραηλινή στρατιωτική ομπρέλα” που θα μας “προστάτευε” από τους Τούρκους. Γι΄ αυτό και δεν δόθηκε καμία απολύτως σημασία -αν εξαιρέσουμε τους στρατιωτικούς- στα μηνύματα που έφθαναν και έδειχναν καθαρά ότι όσο εμείς …απολαμβάναμε την “ισραηλινή προστασία” που κανείς δεν μας είχε εξασφαλίσει, οι Τούρκοι δούλευαν μεθοδικά και αθόρυβα.

Τώρα υπάρχει μεγάλος προβληματισμός, νευρικότητα αμηχανία και μεγάλη ανησυχία. Η Τουρκία έχει αρχίσει να ανεβάζει τους τόνους για θέματα που έχουν να κάνουν με τις έρευνες αποθεμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και είναι θέμα χρόνου το ζήτημα του Καστελόριζου να μας απασχολήσει. Κάποιοι που γνωρίζουν εκ των έσω την κατάσταση που επικρατεί δεν μασάνε τα λόγια του και έλεγαν στο Onalert “ότι είναι προτιμότερο αυτό το θέμα να τεθεί όσο το δυνατόν πιο σύντομα, όσο είμαστε ακόμη ικανοί να έχουμε ισχυρή ,υπολογίσιμη και αποτρεπτική παρουσία σε όποια αναμέτρηση, θέλουν να μας σύρουν.Όσο η οικονομική κρίση κατατρώει τις “σάρκες” των Ενόπλων Δυνάμεων , τα πράγματα θα χειροτερεύουν”.

Η άποψη έχει λογική αν και θα είναι προτιμότερο να αναζητηθούν εγκαίρως τρόποι και μέθοδοι που θα εξασφαλίσουν ότι η Τουρκία θα καταλάβει ότι όποια συμμαχία κι αν έχει, όσο “χρήσιμη” κι αν αισθάνεται δεν πρέπει να ξεχνά ότι υπάρχουν κανόνες, δίκαιο και κυρίως “κόκκινες γραμμές”. Το μήνυμα σ΄ όσους μας “πίεζαν” το τελευταίο διάστημα να μην κάνουμε οποιαδήποτε μονομερή ενέργεια σε θέματα που έχουν να κάνουν με την ΑΟΖ, πρέπει να σταλεί πίσω με την απάντηση ότι “ο βρεγμένος την βροχή δεν την φοβάται”! Και γι΄ αυτό δεν το ‘χει σε τίποτα να προκαλέσει “φουρτούνα” μεγάλη σε μια περιοχή που όλοι λογικά επιθυμούν “μπουνάτσα”. H απάντηση πρέπει να είναι επαρκώς πειστική.
onalert.gr


Parapona-Rodou

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Έτσι φαντάζεται την Τουρκία η... Μilliyet

 
Έτσι φαντάζεται την Τουρκία η... Μilliyet
Έναν προκλητικό χάρτη της «Μεγάλης Τουρκίας», μέσα στην οποία συμπεριλαμβάνονται και ελληνικά εδάφη, δημοσίευσε η εφημερίδα Milliyet που απηχεί τις θέσεις της κυβέρνησης Ερντογάν.
Ο προκλητικός χάρτης, που συνοδεύεται από άρθρο της Μπουρτζού Ονάλ με τίτλο «Διεύρυνση ή αλληλεγγύη», δείχνει την Τουρκία με εδάφη της Συρίας, του Ιράκ, της Βουλγαρίας και βέβαια ολόκληρη την Κύπρο.

Πάντως η εφημερίδα Haber σχολίασε καυστικά τον εν λόγω χάρτη «Τα τουρκικά ΜΜΕ που είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητα σχετικά με τους χάρτες που δημοσιεύονται εντός και εκτός Τουρκίας, μετά από την επιστολή του Οτζαλάν, με άνεση άρχισαν να δημοσιεύουν χάρτες της Μεγάλης Τουρκίας¨ που περιλαμβάνουν εδάφη της Συρίας και του Ιράκ» έγραψε. 

UAV MALE Πήγασος ΙΙ. To ελληνικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος είναι έτοιμο και επιχειρησιακό!

121206b

Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος «Πήγασος ΙΙ» της Πολεμικής Αεροπορίας. (Πηγή: strategyreports via ©EA&T)

Έπειτα από χρόνια ανάπτυξης, έρευνας, δοκιμών, δυσκολιών και αποτυχιών, το ελληνικό UAV (Unmanned Air Vehicle) ΠΗΓΑΣΟΣ ΙΙ είναι πλέον επιχειρησιακό και ενταγμένο στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ).

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΤΣΙΜΠΟΥΚΗ

Το αποτέλεσμα αυτό αποτελεί τη δικαίωση των μακροχρόνιων προσπαθειών όλων αυτών των ανθρώπων της ΠΑ που πίστεψαν στο ελληνικό UAV, η ιστορία του οποίου ξεκινά στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν μια ομάδα πρωτοπόρων τόλμησε να δοκιμάσει το απίθανο, κατασκευάζοντας το πρώτο ελληνικό UAV, το ΠΗΓΑΣΟΣ Ι, η νεότερη και ιδιαίτερα εξελιγμένη έκδοση του οποίου είναι το ΠΗΓΑΣΟΣ ΙΙ.

Δυστυχώς όμως, αν και η προσπάθεια ανάπτυξης ενός UAV ξεκίνησε πριν απο τριάντα χρόνια, η έλλειψη εμπειρία, σωστής οργάνωσης και αυστηρής προσήλωσης στην επίτευξη του στόχου οδήγησε το πρόγραμμα στην εγκατάλειψη του για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Παρά το γεγονός ότι στο τέλος της δεκαετίας του 1990 η ΠΑ είχε αντλήσει σημαντικά συμπεράσματα απο την ανάπτυξη του ΠΗΓΑΣΟΣ Ι, η νέα προσπάθεια για μία ακόμη φορά δεν κατέληξε στην επιχειρησιακή αξιοποίηση του, κυρίως διότι δεν ακολούθησε μία αυστηρά θεσμικά τεχνοκρατική προσέγγιση στη σχεδίαση, την κατασκευή και την αξιοποίηση των αρχικών σχεδίων, γεγονός που δεν αντισταθμίστηκε απο την πραγματικά αξιοθαύμαστη προσπάθεια της ολιγομελούς ομάδας που ανέλαβε τότε την επανεκκίνηση του προγράμματος.

pigasos

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος ΠΗΓΑΣΟΣ ΙΙ. (Πηγή: ellinikos-stratos)

Η “Επιτροπή Πιστοποίησης Αεροπλοϊμότητας” του ΠΗΑΣΟΣ ΙΙ

Παρ’ όλα αυτά, το 2005 ξεκίνησε η λειτουργία του τότε Σμήνους Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών (Σ.ΜΕΑ/Φ), η οποία όμως διεκόπη το 2010, όταν όλα τα λειτουργικά, οργανωτικά και θεσμικά προβλήματα εμφανίστηκαν μετά από μία σειρά ατυχημάτων.

Τότε, και προ του δεδομένου αδιεξόδου, αποφασίστηκε η ανάθεση της επίλυσης των προβλημάτων αυτών σε μία ειδικά συσταθείσα για το σκοπό αυτό 15μελή ομάδα.

Η ομάδα αυτή, γνωρίζοντας τις γενεσιουργούς αιτίες των προβλημάτων, έθεσε εξαρχής ως στόχο κάτι το οποίο δεν είχε προηγούμενο στα χρονικά της ΠΑ, δηλαδή την πιστοποίηση αεροπλοϊμότητας ιπτάμενου μέσου. Στην ομάδα συμμετείχε προσωπικό υψηλής θεωρητικής και πρακτικής κατάρτισης όλων των ειδικοτήτων των ΠΑ.

Απώτερος στόχος ήταν η υλοποίηση όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων, έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η έκδοση Πιστοποιητικού Αεροπλοϊμότητας σύμφωνα με τα νατοϊκά πρότυπα, και γία το σκοπό αυτό η Ομάδα αναβαθμίστηκε σε “Επιτροπή Αεροπλοϊμότητας UAV ΠΗΓΑΣΟΣ ΙΙ”.

22

UAV ΠΗΓΑΣΟΣ ΙΙ. (Πηγή: aviationlive)

Στο σημείο αυτό αξίζει να τονιστεί ότι, λόγω του καινοφανούς του εγχειρήματος, τα αρχικά ανυπέρβλητα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν μόνο με τη βεβαιότητα που παρείχε η γνώση της ομάδας αλλά και με το πείσμα των μελών της να αποδείξουν οτι η μικρή αυτή χώρα έχει σημαντικές ικανότητες, αρκεί να θέτει υψηλούς στόχους, να εμμένει σε αυτούς και να εμπιστεύεται τους ανθρώπους της.

Ειδικότερα, η “Επιτροπή Πιστοποίησης” ασχολήθηκε με τη μελέτη των δυνατοτήτων του ΠΗΓΑΣΟΣ ΙΙ και τη σύνταξη ενός πλήρους φακέλου πτήσης, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών ανάγκης, συντήρησης, εκπαίδευσης και των αναλυτικών σχεδίων παραγωγής του.

Επιπλέον, η Επιτροπή συμπεριέλαβε στις εισηγήσεις της τα προαπαιτούμενα για την τυποποιημένη διαδικασία κατασκευής του απο το ΚΕΑ, με σκοπό τη διασφάλιση συγκεκριμένων ποιοτικών προτύπων.

Με αυτά ως δεδομένα, η Επιτροπή λειτούργησε ως Ad hoc “Φορέας Πιστοποίησης Αεροπλοϊμότητας”, γεγονός που επέτρεψε το χαρακτηρισμό του αεροσκάφους ως πρωτότυπου (experimental), κάτι που επίσης συνέβαινε για πρώτη φορά στην αεροπορική ιστορία της Ελλάδας.

Η σύσταση ως “Φορέα Πιστοποίησης” βασίστηκε κυρίως στη στελέχωση της απο ιπτάμενους και μηχανικούς δοκιμαστές πρωτοτύπων αεροσκαφών με σπουδές στο εξωτερικό αλλά και άλλων με συναφείς διδακτορικές και μεταπτυχιακές σπουδές. Ταυτόχρονα, η συμμετοχή ενός εξειδικευμένου αξιωματικού του Στρατού Ξηράς διεύρυνε τη διακλαδικότητας του εγχειρήματος.

Το έργο και η σημασία της Επιτροπής

Μετά την ανάθεση του έργου στον επικεφαλής της Επιτροπής, τότε με βαθμό αντισμηνάρχου (Ι), δοκιμαστή πρωτοτύπων αεροσκαφών, ακολούθησε η λεπτομερής εκπόνηση των μελετών επικινδυνότητας, δομικής ακεραιότητας, χρονοδιαγράμματος και προσδιορισμού των μέσων και διαδικασιών ελέγχου.

Η φάση αυτή αποδείχθηκε ιδιαίτερα επίπονη, καθότι, λόγω του καινοφανούς του εγχειρήματος, θα έπρεπε να ξεπεραστούν διάφορες αγκυλώσεις και να υιοθετηθούν πρωτόγνωρες διαδικασίες για την ΠΑ.

Στην πραγματικότητας αυτό που προσπαθούσαν τα μέλη της επιτροπής ήταν ίσως απο τα πλέον πρωτοποριακά εγχειρήματα που είχε αναλάβει η ΠΑ στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης πτητικών μέσων, αφού μόνο μεγάλες εταιρείες κατασκευής αεροσκαφών και οργανισμοί τεχνολογικά προηγμένων χωρών μπορούν να το υλοποιήσουν.

Για να γίνει δε αντιληπτό το μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετώπιζε η Επιτροπή, αξίζει να σημειωθεί οτι, λόγω του περιορισμένου προϋπολογισμού, εκτός απο τα ελάχιστα συστήματα ελέγχου που προμηθεύτηκαν απο το εξωτερικό, χρειάστηκε να κατασκευαστεί ειδικός εξοπλισμός υψηλής τεχνολογίας με σημαντική εξοικονόμηση κόστους.

Εξαιτίας του εξοπλισμού αυτού ήταν δυνατή η παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο της αεροδυναμικής συμπεριφοράς του αεροσκάφους, των παραμέτρων λειτουργίας του και της δομικής καταπόνησης της πτέρυγας του.

eao97

Ο ομάδα του ΠΗΓΑΣΟΣ ΙΙ. (Πηγή: apocalypsejohn)

Μετά την απόκτηση και την κατασκευή των αναγκαίων οργάνων ελέγχου, η Ομάδα ξεκίνησε την άνοιξη του 2012 τις δοκιμές εδάφους και τον Ιούλιο του ίδιου έτους τις πτητικές δοκιμές του αεροσκάφους.

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν περίπου 15 πτητικές δοκιμές συνολικής διάρκειας πολλών ωρών, οι περισσότερες με την συνοδεία ενός αεροσκάφους T-41 για την καταγραφή και της παραμικρής λεπτομέρειας όσον αφορά στην απόδοση του αεροσκάφους και των υποσυστημάτων του.

Ακολούθησε η αξιολόγηση των στοιχείων που συλλέχθηκαν και εν συνεχεία συντάχθηκε η βιβλιογραφία ου αεροσκάφους, συνολικού όγκου 2000 σελίδων.

Σε αυτή συμπεριλαμβάνονται οι βελτιώσεις που πρέπει να εφαρμοστούν στο αεροσκάφος, οι οδηγίες για τη διασφάλιση των απαραίτητων ποιοτικών προτύπων (quality assurance) κατασκευής, το εγχειρίδιο πτήσης και η βιβλιογραφία συντήρησης και επισκευής του.

Η τελετή της υπογραφής του Πιστοποιητικού Αεροπλοϊμότητας απο τον πρόεδρο της επιτροπής πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2012 στο ΓΕΑ και επρόκειτο για κάτι που γινόταν για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Με το πιστοποιητικό αυτό άνοιξε ουσιαστικά ο δρόμος για την πλήρη επιχειρησιακή εκμετάλλευση ενός πολλά υποσχόμενου UAV MALE απο την ΠΑ.

Το ελληνικό UAV MALE ΠΗΓΑΣΟΣ

Πρόκειται για ένα εξελιγμένο τηλεχειριζόμενο αεροσκάφος συλλογής πληροφοριών και επιτήρησης μήκους περίπου 4,5 μέτρων εκπετάσματος πτερύγων περίπου 6,5 μέτρων και συνολικού βάρους, συμπεριλαμβανομένων καυσίμων και αισθητήρων 250 κιλών.

Το ελληνικό UAV κατασκευάζεται απο σύνθετα υλικά του Τμήματος Συνθετικών Υλικών του ΚΕΑ. Η άτρακτος του είναι τραπεζοειδούς διατομής επιτρέποντας τη μεταφορά στο εσωτερικό του συστήματος μετάδοσης δεδομένων και εικόνας, καθώς και περισσότερων και ογκωδέστερων αισθητήρων απο την αρχική έκδοση ΠΗΓΑΣΟΣ Ι, η άτρακτος του οποίου ήταν κυλινδρική.

Η αυτονομία του ΠΗΓΑΣΟΣ ΙΙ φτάνει περίπου τις 8 ώρες, η εμβέλεια του είναι εκατοντάδων χιλιομέτρων, η ταχύτητα πλεύσης του είναι περίπου 120 χλμ. την ώρα, ενώ μπορεί να μεταφέρει ικανοποιητικό ωφέλιμο φορτίο αισθητήρων.

Το αεροσκάφος είναι εξοπλισμένο με σύστημα FLIR υψηλής ευκρίνειας για χρήση ημέρα και νύχτα. Στην παρούσα φάση, το ΚΕΑ έχει ξεκινήσει την κατασκευή και των υπόλοιπων αεροσκαφών της αρχικής παραγγελίας, σύμφωνα με τις βελτιωτικές εισηγήσεις της Επιτροπής.

Ένα εντυπωσιακό στοιχείο αυτής της προσπάθειας των στελεχών της ΠΑ ήταν ότι συνολικά το πρόγραμμα πιστοποίησης κόστισε στον Έλληνα φορολογούμενο λιγότερο απο 50000 ευρώ, όταν στο εξωτερικό το αντίστοιχο κόστος θα ξεπερνούσε τουλάχιστον το δεκαπλάσιο του ποσού αυτού, ενώ η αρτιότητα της εργασίας επιβεβαιώθηκε απο τη σύγκριση των αποτελεσμάτων με αυτά αναλόγων που έχουν γίνει στο εξωτερικό και απο εταιρείες με μακρόχρονη εμπειρία, αλλά το σημαντικότερο είναι η βράβευση της Επιτροπής απο τον αρχηγό της ΠΑ.

Φυσικά, δεν πρέπει να παραβλεφθεί η αφοσίωση του ΓΕΑ στην προσπάθεια αυτή, γεγονός που προφανώς επέδρασε καταλυτικά στην επιτυχή κατάληξη της. Δυστυχώς για όλους αυτούς που ισχυρίζονται οτι το πρόγραμμα τόσο υψηλών απαιτήσεων, όπως αυτό που υλοποίησε η “Επιτροπή Πιστοποίησης Αεροπλοϊμότητας” του ΠΗΓΑΣΟΣ ΙΙ, δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν στην Ελλάδα, το προσωπικό της ΠΑ απέδειξε ότι ήταν το φιλότιμο, οι γνώσεις, το πείσμα, η μαχητικότητα των ανθρώπων που υπηρέτησαν και υπερασπίστηκαν το Αιγαίο μας επί δεκαετίες και ίσως ο πληγωμένος εγωισμός τους για τη σημερινή κατάσταση της πατρίδας συνδυαστούν με ένα υψηλό όραμα, τότε αυτός ο λαός μπορεί να κάνει θαύματα, αρκεί, φυσικά, αυτό να το πιστέψουν και οι πολιτικοί αυτού του τόπου.

Ας ελπίσουμε ότι η εμπειρία αλλά και η ευκαιρία αυτή δεν θα μείνουν χωρίς συνέχεια, οπότε “…και ταύτα μεν άλις”.

Δείτε σχετική δημοσίευση για το ΠΗΓΑΣΟΣ ΙΙ από το εξαιρετικό aviationlive

7 Μαρτίου 2013

http://www.epikaira.gr

http://www.ethnosnews.com/

Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Russian Tanks Т-90 и Т-80 |2011|HD|

DRAGOS755

Τ-80 U/UK: H ασπίδα της Κύπρου

t80cyprus

Τ-80 σε παρέλαση στην Κύπρο. Μπροστά βρίσκονται τα άρματα διοίκησης T80 UK με εμφανή τους παρεμβολείς IR και προειδοποιητές λέιζερ

Στο παρόν άρθρο θα αναλύσουμε το κύριο άρμα μάχης της Κυπριακής Εθνοφρουράς που δεν είναι άλλο από το ρωσικό άρμα μάχης T-80 U/UK.

Συνολικά αποκτήθηκαν από την Κυπριακή Δημοκρατία 82 άρματα μάχης σε 2 διαφορετικές παρτίδες.

Το άρμα μάχης T-80 U/UK είναι μια αναβαθμισμένη έκδοση του αρχικού Τ-80 που πρωτοεισήλθε σε υπηρεσία το 1976.

To T-80 U πρωτοεμφανίστηκε το 1985 και παρήχθη σε μεγάλους αριθμούς λίγο πριν την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.

Τα πρώτα άρματα  Τ-80 έφθασαν στο νησί τέλη του 1996.

Η ολοκλήρωση της παράδοσης των 41 αρμάτων της 1ης παρτίδας ολοκληρώθηκε το 1997.

Έπειτα το 2009 δόθηκε δεύτερη παραγγελία για 41 ακόμη μεταχειρισμένα άρματα T80U/UK με τις παραδόσεις να ολοκληρώνονται το 2011. Το κόστος της 1ης παραγγελίας υπολογίζεται σε 174 εκ $ ενώ της δεύτερης σε 115 εκ $.




Εντός των συμβάσεων περιλαμβάνονταν και η πλήρης τεχνικής υποστήριξη, πυρομαχικά τόσο για το κύριο οπλισμό (125 mm 2A46 λειόκαννο πυροβόλο) όσο και για το δευτερεύων.

H σύνθεση της πρώτης παρτίδας περιλάμβανε 27 Τ-80 U και 14 διοικητικά T-80 UK.

Στη δεύτερη παρτίδα η αναλογία ήταν ελαφρώς διαφοροποιημένη 25 Τ-80 U και 16 διοικητικά T-80 UK. Στα σχέδια της Εθνικής Φρουράς είναι και η προμήθεια στο μέλλον  μιας τρίτης επιλαρχίας αρμάτων μάχης T-80. Συνολικά υπηρετούν 30 Τ-80 UK της διοικητικής έκδοσης και 52 T-80 U. Τα συγκεκριμένα άρματα εξοπλίζουν 2 ΕΜΑ.

Σχεδίαση-Περιγραφή

Το ρωσικό T-80, βάρους 46 τόνων είναι ένα τρίτης γενιάς άρμα μάχης που αναπτύχθηκε από το εργοστάσιο οχημάτων Omsk στη Ρωσία.

Η αρχική του έκδοση Τ-80 εισήλθε σε υπηρεσία το 1976 με την αναβαθμισμένη έκδοσή του T-80 U το 1985.

Ο επικεφαλής σχεδιαστής του προγράμματος ήταν ο μηχανικός Nikolay Popov.

Το Τ-80 βασίζει πολλά βασικά στοιχεία του στο άρμα Τ-64 από το οποίο δανείστηκε το αυτόματο σύστημα γέμισης, τη διάταξη με τον οδηγό του άρματος στο κέντρο του μπροστινού τόξου, ο αρχηγός πληρώματος στα δεξιά του άρματος και ο πυροβολητής στα αριστερά.

Διαθέτει 3μελή πλήρωμα.

Επίσης χρησιμοποιεί το λειόκαννο πυροβόλο 125 mm 2A46-2 σταθεροποιημένο σε 2 άξονες, το οποίο βρίσκεται σε χρήση με τα άρματα μάχης Τ 72.

Συνολικά μεταφέρονται 45 βλήματα 125 mm. Στην έκδοση T-80 UK λόγω της παρουσίας ασυρμάτων μακράς εμβέλειας μεταφέρονται 30 βλήματα.

Η αποτελεσματική εμβέλεια εμπλοκής είναι τα 2000 μέτρα.

To άρμα μάχης Τ-80 χάρις στο εξελιγμένο ΣΕΠ και στο λειόκαννο 125mm μπορεί να χρησιμοποιήσει πυραύλους 9M119/Μ Svir/Refleks ATGM ή AT-11 Sniper (κατά ΝΑΤΟ) με κεφαλή Tandem HEAT και εμβέλεια τα 4-5 km.

Ανα άρμα μπορούν να μεταφερθούν μέχρι 6 πύραυλοι οι οποίοι εκτοξεύονται εσωτερικά από το πυροβόλο.

Οι διοικητικές εκδόσεις Τ-80 UΚ χρησιμοποιούν επίσης το σύστημα ηλεκτροοπτικών αντιμέτρων ΤShU1-7 Shtora-1 και 12 βομβίδες  καπνού 81 mm έτοιμες για βολή οι οποίες είναι διατεταγμένες 7 στο αριστερό πρόσθιο τεταρτημόριο και 5 στο δεξί.

Ο δευτερεύων οπλισμός είναι ένα συζυγές πυροβόλο 7.62 mm καθώς και ένα αντι-αεροπορικό 12.7mm στην οροφή.

Συνολικά μεταφέρονται 750 βλήματα 7.62 mm για το συζυγές πυροβολό και 500 βλήματα 12.7 mm. Διαθέτει επίσης ενσωματωμένη ενεργή θωράκιση ERA (eplosive reactive armor) KONTAΚT-5 πράγμα που το κάνει σχεδόν άτρωτο ενάντια στα περισσότερα βλήματα ΗΕΑΤ Νατοικής προέλευσης.

t-80u-firing-in-midair

Μία από τις πολλές διαφημιστικές φωτό του Τ80 κάνοντας βολή ενώ ίπταται…(Πηγή currentnews)

Έχει υψηλό ρυθμό βολής 7-8 βλήματα το λεπτό χάρις στο αυτοματο σύστημα γέμισης KORZINA.

Το πυροβόλο διαθέτει θερμική επένδυση και έναν κυλινδρικό εξαγωγέα αερίων, τοποθετημένο στα μέσα περίπου της κάννης.

Τα πυρομαχικά του είναι δύο μερών, του βλήματος και του προωθητικού. Βλήματα και προωθητικά βρίσκονται σε έναν κυκλικό γεμιστήρα στο έδαφος του πύργου τα οποία ο αυτόματος γεμιστής επιλέγει και κατευθύνει κατάλληλα.

Το T-80 U μεταφέρει 45 βλήματα εκ των οποίων τα 28 στον κυκλικό γεμιστήρα, και τα υπόλοιπα 17 σε αποθήκη κοντά στον οδηγό. Είναι επίσης δυνατή η χειροκίνητη τροφοδοσία του πυροβόλου σε περίπτωση που το αυτόματο σύστημα γέμισης πάθει κάποια βλάβη.

Σε αυτή την περίπτωση ο ρυθμός βολής πέφτει στα 3-4 βλήματα το λεπτό.

Αναφορές στον Κυπριακό Τύπο κάνουν λόγο για τον εξοπλισμό όλων των T-80U/UK με θερμικές κάμερες γαλλικής προέλευσης Katherine-FC προσδίδοντας του αυξημένη επίγνωση κατάστασης και ακρίβεια βολών. 

Κινητήρας-Ευκινησία

Η έκδοση Τ-80 U τροφοδοτείται από έναν αεριοστρόβιλο GTD-1250 1250 ίππων.

Διαθέτει βοηθητική μονάδα παροχής ενέργειας APU GTA-18 18 kW η οποία τροφοδοτεί το άρμα με την αναγκαία ηλεκτρική ενέργεια όταν αυτό είναι ακίνητο και η μηχανή ανενεργή τόσο για το ΣΕΠ  όσο και για τα συστήματα επικοινωνιών του. Αυτό επιφέρει εξοικονόμηση καυσίμου.

Η ίδια APU χρησιμοποιείται και για την έναρξη του κινητήρα παρέχοντας τάση 26.5-28.5 V DC. Ο κινητήρας του σε συνδυασμό με το χαμηλό του βάρος του παρέχει αναλογία 27 hp/tonne καθιστώντας το ένα από τα πιο ευέλικτα άρματα μάχης της κατηγορίας του. Η ικανότητα ελιγμών και η αυξημένη ταχύτητα του επιτρέπει αυξημένη επιβιωσιμότητα ιδιαίτερα εναντίον μη καθοδηγούμενων εχθρικών πυρών.

Επιπλέον στην έκδοση T80 UK υπάρχει επιπρόσθετη γεννητρια AB-1-P28 1 kW για την αποκλειστική τροφοδοσία με ηλεκτρική ενέργεια των ασυρμάτων μακράς εμβέλειας  R-163-50 U/K ιδιαίτερα όταν το όχημα βρίσκεται σε στάση.

Ο κινητήρας είναι πολυκαύσιμος και μπορεί να δεχθεί τρεις τύπους καυσίμων, κηροζίνη, diesel καθώς και χαμηλών οκτανίων βενζίνη. Έχει διάρκεια ζωής τις 1000 ώρες καθώς και μέσο όρο βλαβών στις 500. Μετά τις 1000 ώρες γίνεται ανακατασκευή του κινητήρα. Διαθέτει επισης ενσωματωμένα συστήματα καθαρισμού και αφαίρεσης  σκόνης. Ο κινητήρας μπορεί επίσης να δημιουργήσει τεχνητό καπνό.

Ο κινητήτας μπορεί να αντικατασταθεί στο πεδίο της μάχης μέσα σε 3 ώρες.

Διαθέτει επίσης ημιάκαμπτη με ράβδους στρέψης ανάρτηση καθώς και διπλής ενέργειας τηλεσκοπικούς υδραυλικούς απορροφητές κραδασμών. Η μέγιστη ταχύτητα του είναι 70 km/h επί οδικών αξόνων και  ταχύτητα εκτός οδοστρώματος 48 km/h.

Το άρμα διαθέτει σύστημα μετάδοσης ισχύος με υδραυλικό σερβο-μηχανισμό για αυξημένη ευκινησία. H εμβέλειά του είναι 330 km. Σε περίπτωση που χρησιμοποιεί και εξωτερικές δεξαμενές φθάνει τα 600km.

Διαθέτει κιβώτιο 4 ταχυτήτων εμπρός και 1 ταχύτητας προς τα πίσω.

ΣΕΠ-Αισθητήρες

Το T-80U διαθέτει ένα από τα καλύτερα ΣΕΠ που έχει παρουσιάσει η ρωσική βιομηχανία,το 1A45 που αποτελείται από τα σκοπευτικά ημέρας/νύκτας, το σύστημα σταθεροποίησης δύο αξόνων τόσο οριζόντια όσο και κατακόρυφα 2Eh42, τον ψηφιακό βαλλιστικό υπολογιστή 1V528, το αποστασιόμετρο laser, τους αισθητήρες πλαγίου ανέμου, θερμοκρασίας,ατμοσφαιρικής πίεσης, ταχύτητας άρματος.

Επιπλέον τo Τ-80 UK διαθέτει και το σύστημα Ainet που του επιτρέπει τον ηλεκτονικό προγραμματισμό  πυροσωλήνων   ώστε να εκρήγνυνται σε συγκεκριμένη απόσταση και ύψος μετατρέποντας στην ουσία απλά βλήματα HEF σε βλήματα air-burst τα οποία χρησιμοποιούνται τόσο κατά καλυμμένου/ακάλυπτου πεζικού, ελαφρά θωρακισμένων οχημάτων όσο και κατά ελικοπτέρων που πετούν σε χαμηλό ύψος.

Η αποτελεσματική απόσταση εμπλοκής είναι τα 4000 μέτρα με βλήματα HEF.

Στα κυπριακά άρματα μάχης T-80 εγκαταστάθηκαν θερμικές κάμερες FC-Katherine αντικαθιστώντας τις παλαιότερες Buran-PA.

Την εικόνα της θερμικής κάμερας τη βλέπει τόσο ο πυροβολητής όσο και ο αρχηγός πληρώματος επιτρέποντας στους 2 να συνεργάζονται πιο αποτελεσματικά.

Ο αρχηγός πληρώματος διαθέτει σταθεροποιημένο σε ένα άξονα περισκόπιο PNK-4S με ενσωματωμένο σύστημα νυχτερινής όρασης.

Το περισκόπιο επιτρέπει την μεγέθυνση Χ7,5 για στόχους ημέρας και Χ5,1 για νυχτερινούς στόχους. Στη θυρίδα του αρχηγού πληρώματος υπάρχουν 5 περισκόπια που του δίνουν 360 μοιρών πανοραμική θέα.

H θερμική κάμερα Kathrine-FC είναι μικρού μεγέθους και βάρους κάμερα επιτρέποντας τη να προσαρμοστεί και εγκατασταθεί σε οποιοδήποτε άρμα μάχης.

katherine-fc-performance

Επιδόσεις της Θερμικής Κάμερας Katherine με βάση πληροφορίες της εταιρείας (Πηγή THALES)

Τα τεχνικά της χαρακτηριστικά είναι :

  1. Περιοχή λειτουργίας : 8-12μm μηκος κύματος , καθιστώντας την ανεπηρρέαστη από την ηλιακή ακτινοβολία και εμπόδια στο χώρο της μάχης

  2. χ 1.5 τηλεμτατροπέας που αυξάνει την απόσταση πρόσκτησης

  3. Ευρυ Πεδίο Παρατήρησης FOV: 9X6.7 μοιρες

  4. Στενό Πεδιο Παρατήρησης FOV:  3X 2.2 μοίρες

  5. Ηλεκτρονικό ζουμ Χ2: 1.5X1.1

  6. Ανάλυση εικόνας: 754Χ576

  7. Θερμική Ευαισθησία: NATp< 70mK

  8. Σταθερότητα άξονα: 0.1 mrad

  9. Διαστάσεις 250Χ180Χ120 mm

  10. Βάρος 5.5 kg

Οι ασύρματοι που χρησιμοποιούνται στα διοικητικά T-80UK είναι οι R-163-50U/K. Επιπλέον ενσωματώνεται τηλεσκοπικός ιστός 11 μέτρων σε πλήρη διάταξη όπου υπάρχει συνδυασμένη δίπολη κεραία UHF/HF. Η εμβέλεια του συτήματος με μη ανεπτυγμένη την κεραία είναι τα 40 km και τα 350 km  με ανεπτυγμένη την κεραία.

Πρέπει να τονιστεί ότι στη δεύτερη περίπτωση το άρμα είναι ακίνητο. Επιπλέον ενσωματώνεται  TNA-4 σύστημα πλοήγησης-προσδιορισμού θέσης.

Προστασία-Θώρακας

Το Τ-80 βασίζει μεγάλο μέρος της προστασίας του σε 3 σημεία τα οποία έχει εξελίξει ισορροπημένα.

Το πρώτο είναι η ευκινησία του και ταχύτητα του που του εξασφαλίζει ο υψηλός λόγος ιπποδύναμης προς βάρους 27hp/tonne. Το δεύτερο είναι ενεργητικά συστήματα αυτοπροστασίας όπως το Shtora-1 ή το Arena.

Θα ασχοληθούμε με το πρώτο σύστημα καθως βρίσκεται σε υπηρεσία με την Εθνική Φρουρά. Το τρίτο σημείο είναι η θωράκιση που βασίζεται πολύ στην ενσωματωμένη ενεργή θωράκιση ERA Kontakt-5 όπως και σε ειδικό κεραμικό υλικό στο μπροστινό τόξο του πύργου.

Shtora

shtora-t90

Το σύστημα Shtora εγκατεστημένο σε άρμα T-90

To οπτρο-ηλεκτονικό σύστημα αντιμέτρων Shtora σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίσει την ολοένα αυξανόμενη διάδοση κατευθυνόμενων αντιαρματικών πυραύλων καθοδήγησης SACLOS όπως ο Milan/TOW ή καθοδηγούμενους από λέιζερ όπως ο HELLFIRE.

Επιπλέον είναι σχεδιασμένο να παρεμβάλει οποιαδήποτε εκπομή λειζερ προς το άρμα ιδιαίτερα από αποστασιόμετρα λειζερ των εχθρικών αρμάτων ή φορητούς καταδείκετες λέιζερ.

Πέρα από την παρεμβολή διαθέτει ικανότητα να στρέφει τον μπροστινό μέρος του πύργου του άρματος, όπου υπάρχει και η μεγαλύτερη θωράκιση, προς την κατεύθυνση ακτινοβολίας με αποτέλεσμα να εμπλέκεται άμεσα από το πλήρωμα η εν δυνάμει απειλή.

Ακόμη και σε πλήρη αυτοματοποίηση το σύστημα δεν στρέφει μόνο του τον πύργο αλλά δίνει την δυνατότητα επιλογής στον αρχηγό πληρώματος μεταδίδοντας και πληροφορίες στο ΣΕΠ.

Το σύστημα αποτελείται από 2 ηλεκτρο-οπτικούς/υπέρυρθους (IR) παρεμβολείς τοποθετημένους αριστερά και δεξιά του πύργου, τέσσερις προειδοποιητές λέιζερ, 12 βομβίδια καπνού αντι-FLIR 3D17, έναν ψηφιακό υπολογιστή καθώς και πίνακα ελέγχου. Το σύστημα σε αυτόματη λειτουργία μπορεί να δουλεύει αδιάλειπτα επί 6 συνεχόμενες ώρες.

Παρέχει κάλυψη 360 μοιρών στο οριζόντιο επίπεδο και σε περιοχή -5 με 25 μοιρών κατά ύψος. Λειτουργεί στις συχνότητες 0.6-2.5 μm και η αρχή λειτουργίας τους βασίζεται στη διακοπή/παρεμβολή της υπέρυθρης καθοδήγησης των πυραύλων SACLOS αναπαράγοντας ψευδή σήματα υπέρυθρης ακτινοβολίας που εκπέμπονται  από τους παρεμβολείς IR που διαθέτει, όμοια με αυτά που αναγνωρίζει η μονάδα καθοδήγησης του εκτοξευτή του εχθρικού αντιαρματικού.

Το σύστημα αναγνωρίζει εισερχόμενες απειλές σε απόσταση 200m από το άρμα.

Συνολικά  από τον εντοπισμό της ακτινοβολίας έως τη δημιουργία του προπετάσματος κανπού διαρκούν 3 sec.

Το προπέτασμα καπνού διαρκεί 20 δευτερόλεπτα και καλύπτει μια περιοχή 50-70 μέτρων  μπροστά από το άρμα.

Μέσα από αυτό δεν μπορεί να διέλθει ακτινοβολία με μήκος κύματος 0.4-14 μm, κάνοντας το άρμα  αόρατο για οποιαδήποτε συσκευή laser.

Λόγω του ότι τα άρματα λειτουργούν συνήθως σε ομάδες και όχι μεμονωμένα η ύπαρξη των Shtora και μόνο στα κυπριακά άρματα διοίκησης είναι αρκετή για άμυνα της ομάδας κατά απειλών ATGM.

Η αναλογία 1 άρμα διοίκησης T-80 UK προς 2 Τ-80 U υπερκαλύπτει το χώρο δράσης και κίνησης των αρμάτων.

Θωράκιση

Η θωράκιση του άρματος είναι κυρίως βασισμένη στη χρήση της ενεργού θωράκισης ERA Kontakt-5 ιδιαίτερα στον πύργο και στο μπροστινό τμήμα.

Πέρα από την ERA το άρμα έχει σύνθετη θωράκιση στο μπροστινό τόξο καθώς και στα πλάγια.

Επιπλέον η οροφή έχει ενισχυθεί με κεραμικό υλικό για μεγαλύτερη προστασία κατά βλημάτων top-attack.

Η θωράκιση ERA αποτελείται από μεταλλικά “τούβλα” μέσα στα οποία βρίσκεται εκρηκτικό.

Όταν το άρμα προσβληθή  τότε η θωράκιση ERA δημιουργεί μια έκρηξη προς το εξωτερικό μέρος του άρματος και αντισταθμίζει την έκρηξη που προκαλείται από το εχθρικό βλήμα.

Επιπλέον οι μεταλλικές πλάκες χάλυβα είναι έτσι τοποθετημένες ώστε να κινούνται γρήγορα προς τα πλάγια όταν το εκρηκτικό εκρήγνυται με αποτέλεσμα να υπάρχει μέχρι και καταστροφή/αποσταθεροποίηση εχθρικών βλημάτων ΚΕ πριν προλάβουν να διατρήσουν την σύνθετη θωράκιση.

H πλευρική ενεργός θωράκιση δεν βρίσκεται ανάμεσα σε δύο φύλλα χάλυβα όπως συνήθως αλλά εσωτερικά παρεμβάλλονται και τρία στρώματα ελαστικού, έτσι ώστε η έκρηξη των πλακών να μην βλάψει τις ερπύστριες.

Είναι τριτης γενιάς ERA και παρέχει εξαιρετική προστασία εναντίον βλημάτων HEAT καθώς και κατά βλημάτων Κινητικής Ενέργειας.

Τα παλαιότερα προβλήματα των ERA παλαιότερων γενιών με αλυσιδωτή αντίδραση όλης της θωράκισης σε περίπτωση πλήγματος, μειωμένη αποτελεσματικότητα εναντίον βλημάτων ΚΕ, μεγάλο βάρος κτλ έχουν εξαλειφθεί πλήρως μέσα από μια πολύχρονη συνεχή εξέλιξη.

Η θωράκιση ERA είναι τμηματική που σημαίνει ότι αντικαθίσταται εύκολα κάποιο κατεστραμμένο σημείο της και σε μικρότερο χρόνο ακόμη και στο πεδίο της μάχης.

Ακόμη και μετά την έκρηξη κάποιου κιβωτίου με ERA αυτό δεν καταστρέφεται πλήρως και χάρις στις 15mm-20mm πάχους χάλυβα πλάκες (15 mm χάλυβα εμπρός ακολουθούμενα από 35 mm γεμισμένα με εκρηκτικό και 20mm χάλυβα στο πίσω μέρος) που αποτελείται  συμβάλει ακόμη κατά ένα μέρος στη συνολική θωράκιση.

Σε περίπτωση πλήγματος το εκρηκτικό ανατινάζεται προς τα έξω εκτός του κιβωτίου-”τούβλου”  με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η συνεκτικότητα του μίγματος jet σε περίπτωση HEAT.

Επίσης στην περίπτωση εχθρικού βλήματος (KE) λόγω του ωστικού κύματος και της κίνησης των πλακών είναι δυνατό να αλλάξει η κατεύθυνση και αρχική ορμή του εχθρικού βλήματος (KE). Σε πολλές περιπτώσεις μάλλιστα σε δοκιμές το βλήμα διασπάστηκε σε 2-3 μέρη…

kontakt5_2

Στιγμιότυπο από προσβεβλημένη πλάκα kontakt 5 ERA. Προσέξτε ότι παρόλη την έκρηξη το κιβώτιο παραμένει στιβαρό και σχεδόν ανέπαφο με τα αποτελέσματα της πρόσκρουσης να παραμένουν στο εξωτερικό τμήμα.

Παρόλο που τα δεδομένα είναι απόρρητα με βάση το site fpado.comKontakt5-eff

Ισχύς πυρός

Η ισχύς πύρος του άρματος βασίζεται στο κύριο πυροβόλο 2A46 125 mm.

Ο συμπληρωματικός οπλισμός είναι συζυγές πυροβόλο 7.62 mm και αντι-αεροπορικό τοποθετημένο στην οροφή πυροβόλο 12.7 mm.

To κύριο πυροβόλο μπορεί να δεχθεί  APFSDS, HEF και ΗΕΑΤ βλήματα.

Επιπλέον μπορεί να εκτοξεύσει πυραύλους 9M119 Svir ή την εξελιγμένη έκδοση του 9M119 Refleks.

Οι πύραυλοι έχουν  καθοδήγηση δέσμης λειζερ και έχουν βεληνεκές μέχρι τα 4 ή 5 km. Διαθέτουν πολεμική κεφαλή tandem HEAT και μπορού να διατρήσουν μέχρι 700-900mm RHA ή διαφορετικά κάθε τουρκικό άρμα μάχης που υπάρχει στο νησί της Κύπρου.

Ο χρόνος πτήσης είναι 11.7 sec για το πρώτο βλήμα και 17 δευτερόλεπτα για το δεύτερο.

Όπως προείπαμε τα Τ-80 UK μπορούν να προγραμματίσουν ηλεκτρονικά, βλήματα HEF και να τα χρησιμποιήσουν ως air burst σε κατάλληλη απόσταση. Α

υτό επιτυγχάνεται αφού πρώτα ο πυροβολητής  καταδειξεί με το αποσταστιόμετρο λειζερ τον στόχο και έπειτα φορτωθεί και προγραμματισθεί το βλήμα από το σύστημα Ainet.

3bm46

Βλήμα 3bm46

Τα κυριότερα βλήματα που χρησιμοποιεί είναι το APFSDS 3BM-46,το βλήμα APERS κατά προσωπικού, το APFSDS 3BM-42Μ (650mm RHA διάτρηση στα 2 km, κράμα βολφραμίου)  το οποίο είναι το στάνταρντ βλήμα anti-tank από την είσοδο του σε υπηρεσία το 1994, το βλήμα HEF 3VOF36/3OF26 καθώς και το βλήμα HEAT-FS 3BK29M με τριπλή πολεμική κεφαλή και εκτιμώμενη διατρητική ικανότητα 850mm RHA.

ΥΓ Και για το τέλος ένα βίντεο από τον εξαιρετικό The Evian100


Βιβλιογραφία

http://www.fprado.com/armorsite/T-80U.htm

http://fofanov.armor.kiev.ua/Tanks/

http://defense-update.com/

http://www.fas.org/man/dod-101/sys/land/row/t80tank.htm

http://www.army-technology.com/

http://www.enemyforces.net/tanks/t80u.htm

ΠΗΓΗ

 http://national-pride.org

Τα όπλα της Επανάστασης! Ποιος ήταν ο οπλισμός των εξεγερμένων Ελλήνων

 
Τα όπλα της Επανάστασης! Ποιος ήταν ο οπλισμός των εξεγερμένων Ελλήνων
Η σύνδεση του Έλληνα με τα όπλα έχει βαθιές ρίζες, όπως έχει επισημανθεί. 
 πό τους προεπαναστατικούς χρόνους, αρχές του 19ου αιώνα, τα όπλα της ηπειρωτικής Ελλάδας προέρχονταν κυρίως από την Ανατολή. Αντίθετα οι νησιώτες προμηθεύονταν όπλα, τρομπάνια και πιστόλες από την αγορά της Ευρώπης και συγκεκριμένα από τη Μασσαλία, Ιταλία, Αγγλία και Ισπανία.
Την προεπαναστατική περίοδο υπάρχει ποικιλία οπλισμού. Το κυρίαρχο όπλο όμως που δεσπόζει στον ελλαδικό χώρο και κράτησε στα χέρια του ο Έλληνας μέχρι την απελευθέρωσή του ήταν το «καριοφίλι». Η ονομασία του προέρχεται κατά μία εκδοχή από το φυτό καρυόφυλλον που σκαλιζόταν στη μια πλευρά της κάνης. ’λλη εκδοχή είναι το οπλοποιείο της Βενετίας Carlo e figli (Καρόλου και υιών), όπου κατασκευάζονταν πολλά καριοφίλια και ίσως να είναι η πιθανότερη.

Το καριοφίλι ήταν όπλο εμπροσθογεμές, λειόκανο και λειτουργούσε με μηχανισμό πυρόλιθο (τσακμακόπετρα). Το μήκος του ήταν μεταξύ 1,20 και 1,70 με ιδιόμορφο κοντάκι. Η μακριά κάνη επέτρεπε αρκετό βεληνεκές, αλλά για ευστοχία το όπλο έπρεπε να στηρίζεται. Το καριοφίλι ήταν βαρύ και δύσχρηστο όπλο, ο δε μηχανισμός του πυρόλιθου πολλές φορές δεν πυροδοτούσε εξαιτίας κυρίως των καιρικών συνθηκών. Τα παλαιότερα καριοφίλια τοποθετούνται χρονικά περίπου το 1750 και οι μηχανισμοί πυροδοτήσεώς τους προέρχονταν κυρίως από την Ιταλία.


Εκτός από το καριοφίλι οι κλέφτες και αρματολοί έφεραν επιπρόσθετα οπλισμό 1 ή 2 πιστόλες και επιπλέον μαχαίρα, γιαταγάνι (χαντζάρα) και πάλα (σπάθα). Οι πιστόλες ήταν επίσης βραχύκανα, λειόκανα όπλα με μηχανισμό πυρόλιθου και ανάλογα με την προέλευσή τους, διακρίνονται σε ευρωπαϊκές, ανατολίτικες ή αρβανίτικες. Εφέροντο στη ζώνη, «σελάχι», του πολεμιστή σε διαμορφωμένες θήκες. Το γιαταγάνι ήταν ελαφρά κυρτή σπάθα με λαβή χούφτας απλή. Η πάλα ήταν πολύ κυρτή σπάθα με σταυροειδή λαβή, το κυρίως επιθετικό όπλο στις μάχες σώμα με σώμα (γιουρούσια) και εφέρετο από τους αγωνιστές στη μέση τους ή στην ωμοπλάτη περασμένη με κορδόνια.


Πολλές φορές τα γιαταγάνια και οι πάλες καθώς και οι θήκες τους ήταν περίτεχνα διακοσμημένες με ασήμι ή χρυσό. Τα όπλα συμπλήρωναν οι παλάσκες, θήκες που είχαν τα πυρομαχικά (βόλια) καθώς και διάφορα άλλα εξαρτήματα. Τα παραπάνω όπλα, που έμοιαζαν μεταξύ τους αλλά δεν είχαν ενιαίο τύπο, χρησιμοποιήθηκαν από τα τακτικά σώματα, μέχρις όταν άρχισε η σταδιακή αντικατάστασή τους κατά τη διάρκεια του αγώνα από ευρωπαϊκά τυφέκια. Πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο στην προεπαναστατική περίοδο όσο και κατά την επανάσταση, είχαν αναπτυχθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα βιοτεχνίες και εργαστήρια παραγωγής όπλων με εισαγωγές μηχανισμών από την Ιταλία αλλά και άλλες Ευρωπαικές χώρες.


Τροφοδότης των όπλων της επανάστασης με πυρομαχικά ήταν κυρίως οι μπαρουτόμυλοι των Αφών Σπηλιοτόπουυ στη Δημητσάνα, που ήταν ουσιαστικά η έδρα της πρώτης ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας. Ανακεφαλαιώνοντας, ο οπλισμός των ατάκτων, ημιατάκτων αλλά και των τακτικών στρατευμάτων σε όλη τη διάρκεια της επανάστασης, αποτελούνταν αρχικά από καριοφίλια και πιστόλες που προέρχονταν από Τούρκους και Βαλκάνιους οπλοπουργούς και βιοτεχνίες, ενώ κάποιοι αγωνιστές έφεραν και ευρωπαϊκά όπλα.

Σταδιακά όμως το σκηνικό αυτό άλλαξε όταν άρχισαν να φθάνουν φορτία ευρωπαϊκών όπλων από τα φιλελληνικά κομιτάτα (επιτροπές) που είχαν ιδρυθεί στις χώρες της Ευρώπης και εργάζονταν για την ενίσχυση της επανάστασης, καθώς και από τα λάφυρα που κυρίευσαν οι επαναστατημένοι Έλληνες από τον τουρκικό στρατό, ο οποίος είχε τα ίδια όπλα που έχουμε ήδη αναφέρει.

Τέλος, ο πρώτος τακτικός στρατός της επανάστασης χρησιμοποίησε το τυφέκιο με λόγχη τύπου CHARLEVILLE, γαλλικής προελεύσεως, μοντέλο 1777, εμπροσθογεμές, με μηχανισμό πυρόλιθου και διαμέτρημα 17,53 χιλιοστά. Επίσης άρχισε να λειτουργεί από το Σεπτέμβριο του 1825 στο Ναύπλιο εργοστασιο επισκευής τυφεκίων και πυροβόλων και κατασκευής πυρομαχικών και βλημάτων πυροβολικου που υπό τη διοίκηση του Γάλλου συνταγματάρχη Αρνώ, ο οποίος έφερε από τη Γαλλία τα αναγκαία μηχανήματα και επιτελείο πυροτεχνουργών. 

Φοβούνται να εξοπλίσουν τους πολίτες. Αναβλήθηκε άσκηση εφέδρων της Εθνοφρουράς

 
Φοβούνται να εξοπλίσουν τους πολίτες. Αναβλήθηκε άσκηση εφέδρων της Εθνοφρουράς
Η εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στο νησί και η αγανάκτηση των πολιτών για την συμπαιγνία, τρόίκας-κυβέρνησης Αναστασιάδη και Αθήνας, οδηγεί στη αναβολή των προγραμματισμένων ασκήσεων της Εθνοφρουράς που ειχαν προγραμματιστεί να γίνουν 26 και 29 Μαρτίου.
 Οι έφεδροι-εθνοφύλακες θα πρέπει να παρουσιαστούν αλλά θα αποδεσμευτούν μία ώρα μετά την παρουσίασή τους.Τι σημαίνει αυτό: Φοβούνται να εξοπλίσουν τους πολίτες θεωρώντας ότι μπορεί να υπάρξει χρήση των όπλων κατά των νέων προδοτών της Κύπρου! Ήδη το χθεσινό επεισόδιο με το κάψιμο της γερμανικής σημαίας αππό εθνοφύλακες έχει σημάνει συναγερμό στο στρατηγείο της Εθνοφυλακής και έχει αυξηθεί η επιτήρηση των αποθηκών οπλισμού!
Ή τουλάχιστον αυτό θέλουν να δείξουν, πιθανώς εκφοβίζοντας τον κόσμο ότι πάμε σε καταστάσεις ανωμαλίας και να δεχθεί τις επιταγές της Γερμανίας.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας, ύστερα από απόφαση του Υπουργού  Φώτη Φωτίου και της σύμφωνης γνώμης του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, λόγω της κατάστασης και των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από τα γνωστά γεγονότα που προέκυψαν από την οικονομική κρίση και δήθεν για την διευκόλυνση των εφέδρων και εθνοφυλάκων, "δεν θα διεξαχθούν οι προγραμματισμένες ασκήσεις της εφεδρείας - εθνοφυλακής από την Τρίτη 26 Μαρτίου μέχρι και την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013".
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι εμπλεκόμενοι έφεδροι και εθνοφύλακες οφείλουν να παρουσιαστούν κανονικά στις μονάδες τους, στους χώρους, στις ημερομηνίες και ώρες όπως καθορίζονται στα Φύλλα Ατομικής Πρόσκλησης (ΦΑΠ) για επιστρατευτική τακτοποίηση και στην συνέχεια θα αποδεσμευτούν μια ώρα μετά την παρουσίαση τους.

Η πραγματικότητα βέβαια απέχει πολύ από την "διευκόλυνση" των εφέδρων και εθνοφυλάκων. Αν αυτή την στιγμή οι πολίτες εξοπλιστούν και πάρουν το νόμο στα χέρια τους (είναι τελείως διαφορετικα τα δεδομένα στην μικρή κοινωνία της Κύπρου απ'ότι στην ένα μεγάλο κράτος) μπορεί να επαναληφθεί αυτό που έγινε το 1974 με το πραξικόπημα του Σαμψών που και τότε είχε την στηριξη των Αθηνών (κατ'αναλογία πρόκειται για το ίδιο ακριβώς πράγμα, μόνο που τότε η εξέλιξη είχε ως αποτέλεσμα να χαθεί το 40% του νησιού ενώ τώρα χάνεται το υπόλοιπο 60% του νησιού όχι ως χερσαία απώλεια, αλλά ως κρατική οντότητα): Δηλαδή να υπάρξει λαϊκό κίνημα και βίαιη ανατροπή της κυβέρνησης μειοδοσίας του Ν.Αναστασιάδη.

Αυτό τουλάχιστον αφήνεται να εννοηθεί από την κυπριακή κυβέρνηση με αυτή την κίνηση Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο στοιχείο που δείχνει όιτ κάποιοι ανησυχούν για τις αντιδράσεις των πολιτών. Πέρα από τα αυξημένα μέτρα φύλαξης των αποθηκών οπλισμού έχει αυξηθεί η "αόρατη εσωτερική επιτήρηση" κάποιων μονάδων που μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα. Το ότι πρόκειται για προβοκατόρικη κίνηση είναι κάτι παραπάνω από σαφές 

«TCG Anafartalar»: Τουρκικό υποβρύχιο στην Αλβανία

Μόλις τελείωσε με τις υποχρεώσεις του στη ΝΑΤΟϊκή ανθυποβρυχιακή άσκηση «Noble Manta 2013», το τουρκικό υποβρύχιο «TCG Anafartalar» (S356) αποφάσισε να επισκεφτεί για τέσσερις ημέρες την Αλβανία, με σκοπό να… ξεσκάσει λίγο το πλήρωμά του και ταυτόχρονα να επιβεβαιωθούν οι εξαιρετικές σχέσεις ανάμεσα στις δυο χώρες, με έμφαση στη συνεργασία των ενόπλων δυνάμεων.
Την είδηση μεταδίδει το πολύ καλό «turkishnavy.net» του Ντεβρίμ Γιαγιλαλί, επικαλούμενο τις ειδήσεις στο Δελτίο που εκδίδει η διοίκηση του αλβανικού λιμένα του Δυρραχίου στις 14 Μαρτίου. Πρόκειται για το τρίτο τουρκικό υποβρύχιο που επισκέπτεται το Δυρράχιο.
Το τουρκικό υποβρύχιο πραγματοποίησε επισκέψεις στις μεγαλύτερες – παραθαλάσσιες – πόλεις της Αλβανίας, ενώ στο πλαίσιο της παραμονής του στη χώρα, είχαν κανονιστεί πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, ανάμεσα στο πλήρωμα και στελέχη – συναδέλφους του αλβανικού Ναυτικού.
 http://www.defence-point.gr/news/?p=72081

Ρωσικά μαχητικά και υποβρύχια η Κίνα και οι δυτικοί εφιάλτες…

Σε μια σημαντική κίνηση καλής θέλησης προς τη νέα ηγεσία της Κίνας προέβη το Κρεμλίνο, δίνοντας το «πράσινο φως» να προχωρήσει η προμήθεια προηγμένων μαχητικών και υποβρυχίων, παρά τα προβλήματα του παρελθόντος με την αντιγραφή των οπλικών συστημάτων και μετά από ένα διάστημα εμφάνιση ανταγωνιστικών κινεζικών σχεδιάσεων…
Συγκεκριμένα, οι Κινέζοι θα προμηθευτούν μια μοίρα των υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών τύπου Sukhoi Su-35 τα οποία οι Ρώσοι τα διαφημίζουν ως μεταξύ τέταρτης και πέμπτης γενιάς αεροσκαφών, καθώς επίσης και τεσσάρων υποβρυχίων κλάσεως «Lada». Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη κινεζική προμήθεια οπλικών συστημάτων από τη Ρωσία τα τελευταία δέκα χρόνια.
Τα δυο υποβρύχια θα κατασκευαστούν στη Ρωσία και τα άλλα δύο στην Κίνα, με την απαραίτητη μεταφορά τεχνογνωσίας. Ακολουθούν ενδεχομένως αντιαεροπορικά συστήματα μακρού βεληνεκούς S-400, κινητήρες 117S, αεροσκάφη στρατηγικών μεταφορών Il-476 και αεροσκάφη τύπου Il-78 εναέριου ανεφοδιασμού.
Η συμφωνία υπογράφτηκε λίγο πριν αφιχθεί στη Ρωσία ο νέος ηγέτης της Κίνας, Ξι Ζινπίνγκ, μαζί με τη διάσημη στην Κίνα, τραγουδίστρια σύζυγό του, η οποία έκλεψε τα φώτα της δημοσιότητας. Στη Ρωσία υπογράφτηκε και σειρά άλλων συμφωνιών με τις ενεργειακές να κλέβουν την παράσταση.
Η Δύση είναι λογικό να παρακολουθεί με ενδιαφέρον και ανησυχία την εξέλιξη των διμερών σχέσεων, αφού κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το να έχουν βάλει οι Κινέζοι «μυαλό» και παίζοντας «καθαρά» να τραβήξουν τη Ρωσία σε μια γεωπολιτική συμφωνία ικανή να ανατρέψει τα δεδομένα στον τομέα των ισορροπιών στην Ευρασία, κάνοντας πράξη το σενάριο-εφιάλτη των γεωπολιτικών για τη συνεργασία δύο μεγάλων δυνάμεων της εν λόγω περιοχής…
Κατά τα άλλα οι Ευρωπαίοι… της ηγέτιδας Γερμανίας συνεχίζουν το δικό τους «βιολί» και την ενδοσκόπηση και η Μέρκελ πιστεύει ότι θα αντικαταστήσει τις εξαγωγές που έχασε στον ευρωπαϊκό νότο με την Κίνα…
 http://www.defence-point.gr/news/?p=72122

Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Αγνωστοι αγωνιστές του 1821. (μέρος 2ο)

Επιμέλεια Γιάννης Κυρίτσης 

(συνέχεια από το 1ο μέρος)

ΕΚΒΕΝ ΔΑΒΟΥΣΣΙ: Ο Εκβέν Δαβουσσί ή Δαβουσί ή Δεμπουσί, ήταν Αιγύπτιος φιλέλληνας. Ο Δαβουσσί ήταν Μαμελούκος και μουσουλμάνος στο θρήσκευμα. Δεν υπάρχει κάτι γνωστό για τη παιδική του ηλικία, κατατάχτηκε στον στρατό του Μ. Ναπολέωντα όπου υπηρέτησε στην προσωπική του φρουρά παίρνοντας μέρος σε πολλές μάχες. Με την κήρυξη της ελληνικής επανάστασης ήρθε στην Ελλάδα μαζί με άλλους Γάλλους φιλέλληνες. Πήρε μέρος με το τάγμα των φιλελλήνων στην Μάχη του Πέτα στις 4 Ιουλίου του 1822 όπου και σκοτώθηκε, αναφέρεται ότι έπεσε ηρωικά σκοτώνοντας πολλούς Οθωμανούς πέφτοντας νεκρός διάτρητος από πληγές.
ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ: Ο Φραντζέσκος Βούλγαρης (ή Φραντσέσκος Βούλγαρης) ήταν πολιτικός από την Ύδρα και πλοιοκτήτης - θαλασσομάχος κατά την επανάσταση του 1821. Έλαβε μέρος σε τρεις εθνοσυνελεύσεις, στην Α' Εθνοσυνέλευση Επιδαύρου, στην Β' Εθνοσυνέλευση Άστρους και στην Γ' Εθνοσυνέλευση Ερμιόνης. Συμμετείχε με δυο πλοία του, το «Αθηνά» και το «Βατερλώ» στον αγώνα για την απελευθέρωση και ήταν αρχηγός της υδραίικης αρμάδας.
ΜΙΧΑΗΛ ΖΑΛΜΑΣ: Ο Μιχαήλ Ζαλμάς, καταγόμενος από την Μεσσήνη, όταν ξέσπασε η Ελληνική Επανάσταση του 1821 συγκρότησε και οργάνωσε δικό του στρατιωτικό σώμα, που συντηρούσε ο ίδιος και με το οποίο έλαβε μέρος σε πολλές μάχες κυρίως στη Πελοπόννησο και ειδικότερα σε όλες τις πολιορκίες των μεσσηνιακών φρουρίων.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΓΕΡΟΝΤΑΣ: Ο Άγγελος Γέροντας (1785 - 1862) ήταν αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης και φιλικός. Μετά την απελευθέρωση διετέλεσε δήμαρχος Αθηναίων (1837, 1840). Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1785 και καταγόταν από παλιά αρχοντική οικογένεια των Αθηνών. Η καταγωγή αυτής ήταν από τον Μυστρά.Το 1820 ο Άγγελος Γέροντας εξελέγη δημογέροντας και ταυτόχρονα μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία. Εργάστηκε με επιτυχία για την προετοιμασία της ελληνικής επανάστασης στην περιοχή της Αττικής.Μετά την έκρηξη της επανάστασης, προσφέρθηκε προς διάσωση των Αθηνών ως όμηρος των Τούρκων μαζί με τους άλλους δύο συνάρχοντες δημογέροντες της Αθήνας και συγγενείς του, τον Παλαιολόγο και Προκόπιο Βενιζέλο. Τον Απρίλιο του 1821 συνελήφθη από τους Τούρκους μαζί με άλλους δημογέροντες και προκρίτους και τοποθετήθηκε στις φυλακές τις Ακρόπολης, όπου έμεινε αιχμάλωτος επί επτά μήνες. Στο διάστημα αυτό βασανίστηκε αφόρητα πολλές φορές και είδε τον θάνατο. Ωστόσο κατόρθωσε να διαφύγει και κατέφυγε στην Αίγινα, ενώ λίγο αργότερα επέστρεψε στην Αθήνα όπου και αποκαταστάθηκε στο αξίωμα του δημογέροντα. Απεβίωσε το 1862. 
ΛΑΜΠΡΟΣ ΓΟΥΣΗΣ: Ο Λάμπρος Γούσης ο επιλεγόμενος και «Ρεγγίνας» ήταν Σουλιώτης οπλαρχηγός. Διακρίθηκε σ΄ όλους του αγώνες των Σουλιωτών κατά του Αλή Πασά.

Μετά την 3η εκστρατεία αυτού και τη συνθηκολόγηση των Σουλιωτών (1803), εκπατρίστηκε στη Κέρκυρα όπου και υπηρέτησε στα τάγματα που δημιούργησαν οι Γάλλοι. Μετά τον θάνατο του Αλή Πασά επέστρεψε και εκπαιδευμένος πλέον στη στρατιωτική τακτική συγκρότησε αμέσως ιδιαίτερο σώμα από Σουλιώτες και αγωνίσθηκε για την απελευθέρωση στη Στερεά Ελλάδα. Μετά τη πτώση του Μεσολογγίου ήρθε στην Αττική, λαμβάνοντας μέρος σε πολλές μάχες και ειδικότερα στη πολιορκία της Αθήνας. Κατά τη διάρκεια αυτών των αγώνων είχε τραυματισθεί κατ΄ επανάληψη.

ΓΑΡΔΙΚΙΩΤΗΣ ΓΡΙΒΑΣ: Πατέρας του ήταν ο Δράκος Γρίβας, αδερφός του ο περίφημος στρατάρχης Θεόδωρος.

Πήρε μέρος σε πολλές μάχες και διακριθηκε σε όλες, ιδίως στην Μάχη της Αράχωβας. 
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΡΑΚΟΣ: Γεννήθηκε στο Σούλι το 1788. Ενώ πολιορκούσαν οι Τουρκαλβανοί το Σούλι, οι Τούρκοι δοκίμασαν να κυριεύσουν εξ εφόδου την πηγή, από την οποία έπαιρναν νερό οι Σουλιώτες. Τόσο βέβαιοι ήταν για την νίκη τους, που είχαν στρατοπεδεύσει με έξι χιλιάδες στρατιώτες. Ο Γεώργιος Δράκος τους πολέμησε με δύναμη δεκαοκτώ ανδρών, και επανειλημμένα τους απέκρουσε, μέχρι που ήρθε ο Νότης Μπότσαρης με ενισχύσεις, και ανακήρυξε τον Δράκο ήρωα της νίκης. Στην Μάχη των Πέντε Πηγαδιών (27 Ιουλίου 1821) ο Δράκος ως αρχηγός πρωταγωνίστησε με μόνον τριακόσιους άνδρες. Πήρε μέρος και σε άλλες μάχες, στους Κολοβάτες το 1825, στην εκστρατεία του Καραϊσκάκη στην Ανατολική Ελλάδα, ως αρχιστράτηγος στην πολιορκία των Σαλώνων, στο Δίστομο εναντίον του Πασά της Καρύστου και του Καροφίλμπεη.

Πέθανε στην Χαλκίδα το 1827. Ήταν αιχμάλωτος του Κιουταχή και μεταφερόταν προς την Εύβοια για να αναρρώσει, όταν οι φύλακες του Κιουταχή τον φόνευσαν με διαταγή και είπαν ότι αυτοκτόνησε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΒΛΗΣ: Ο Γεώργιος Ζέβλης καταγόταν από τα Ψαρά, μία από τις τρεις θαλασσομάχους νήσους στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, όπου και διακρίθηκε σε πολλές ναυμαχίες του Αγώνα. Συγκαταλέγεται μεταξύ των ικανότερων πυρπολητών. Αδελφός του ήταν ο Κωνσταντίνος Ζέβλης, επίσης σπουδαίος πυρπολητής. 
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΕΒΛΗΣ: Καταγόταν από τα Ψαρά, μία από τις τρεις θαλασσομάχους νήσους στην Ελληνική Επανάσταση του 1821, όπου και διακρίθηκε σε πολλές ναυμαχίες του Αγώνα. Συγκαταλέγεται μεταξύ των ικανότερων πυρπολητών λαμβάνοντας μέρος στην επιχείρηση του Παπανικολή στην Ερεσσό το 1821, καθώς και του Κ. Νικόδημου στη Λέσβο το 1824. Αδελφός του ήταν ο Γεώργιος Ζέβλης, επίσης σπουδαίος πυρπολητής.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΝΕΛΟΣ: Ο Παναγιώτης Κανέλος υπηρέτησε μαζί με τους αδελφούς Μοθώνου με τους στρατηγούς Ανδρέα Λόντο και Ανδρέα Ζαΐμη. Παρευρέθηκε σε πολλές μάχες στην Πελοπόννησο, και σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Πολέμησε στην πολιορκία του Μεσολογγίου και διακρίθηκε ως άξιος στρατιωτικός.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΙΤΣΟΣ: Πατέρας του ήταν ο Κίτσος Κονταξής, έγκριτος της κωμόπολης Πλεσίβιτσα Φιλιατών. Αδελφή του ήταν η περίφημη Κυρά Βασιλική τελευταία σύζυγος του Αλή Πασά.
Στην Επανάσταση του 1821 ο Κίτσος ήταν αρχηγός των Ηπειρωτών και πολέμησε στην πολιορκία του Μεσολογγίου. Ο ακουσμένος προμαχώνας της Λουνέτας ήταν η θέση του καπετάνιου σε όλη την διάρκεια της πολιορκίας. Συμμετείχε στην έξοδο της φρουράς, και κατόρθωσε να σωθεί.
ΠΑΝΩΡΙΑ ΒΟΖΙΚΗ: Η Πανώρια Βοζίκη ήταν αγωνίστρια της επανάστασης του 1821 με καταγωγή από τους Καλλονιούς της Κοίτας της Λακωνικής Μάνης. Ήταν κόρη του Κυριάκου Μποζίκη, μέλους παλιάς οικογένειας με βυζαντινή καταγωγή. Πολέμησε στην μάχη της Διρού (23 Ιουνίου 1826) εναντίον του Ιμπραήμ. Για την δράση της αναφέρεται από αρκετούς ιστορικούς μεταξύ των οποίων και από τον Σπυρίδωνα Τρικούπη.
ΚΑΠΕΤΑΝ ΡΙΖΟΣ: Η καταγωγή του ήταν από το Ζυγοβίστι της επαρχίας Καρύταινας. Πριν την επανάσταση υπηρέτησε στην Ζάκυνθο στα Αγγλικά τάγματα ως αξιωματικός. Επιστρέφοντας στην Πελοπόννησο στην αρχή της επανάστασης βρέθηκε αρχικά στο Χλουμούτσι όταν οι Λαλαίοι πήγαν και πολιόρκησαν τους Γαστουναίους. Ο καπετάν Ρίζος επιτέθηκε στους Τούρκους οπλισμένος με το σπαθί του και έδεισε μεγάλη τέχνη και ανδρεία. Οι Έλληνες θαύμασαν γιατί πρώτη φορά είδαν πως πολεμάν στην μάχη με το σπαθί.

Ακολούθησε τον Κολοκοτρώνη ως σωματοφύλακας και παίρνοντας μέρος στις μάχες. 
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑΣ: Ο Αθανάσιος Νικομηδείας (1755 - 1821), ήταν Κύπριος επίσκοπος αρχικά Λιβύης, αργότερα μητροπολίτης Νικομηδείας και εθνομάρτυρας του 1821. Γεννήθηκε στη Κύπρο το 1755 και από ενωρίς ακολούθησε την ιεροσύνη.  Το 1791 εκλέχθηκε μητροπολίτης Νικομηδείας.
Όταν εκδηλώθηκε η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήταν ήδη μητροπολίτης Νικομηδείας και συνοδικός επίσκοπος στην Κωνσταντινούπολη. Κατηγορήθηκε από τους Οθωμανούς ως υποκινητής της επανάστασης των Ελλήνων όταν αρνήθηκε μεταξύ άλλων μητροπολιτών να επικυρώσει την εγκύκλιο με τον αφορισμό της Επανάστασης από το Πατριαρχείο. Οι τουρκικές αρχές τότε τον συνέλαβαν και τον φυλάκισαν στην Κωνσταντινούπολη στις φυλακές του Μποσταντζή μαζί με τους συλληφθέντες επίσης επισκόπους Δέρκων Γρηγόριο, Αγχιάλου Ευγένιο, Εφέσου Διονύσιο, Αδριανουπόλεως Δωρόθεο, Θεσσαλονίκης Ιωσήφ και Τυρνόβου Ιωαννίκιο.
Την ημέρα του Πάσχα, 10 Απριλίου 1821, μετά τον απαγχονισμό του Πατριάρχη Γρηγορίου του Ε΄, στην κεντρική πύλη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, οι Τούρκοι, μέσα στο πλαίσιο των σουλτανικών αντιποίνων, μετέφεραν τον Αθανάσιο και τους μητροπολίτες Αγχιάλου Ευγένιο και Εφέσου Διονύσιο, σε διάφορα σημεία της πόλης όπου και τους απαγχόνισαν. Στο δε στήθος και των τριών μητροπολιτών φερόταν υβριστική επιγραφή χαρακτηρίζοντάς τους προδότες και αποστάτες. 
Τα σώματά τους παρέμειναν κρεμασμένα επί τριήμερο, μετά δε την αποκαθήλωσή τους, αφού σύρθηκαν και διαπομπεύθηκαν ατιμωτικά στους δρόμους της πόλης από τουρκικό όχλο αλλά και Εβραίους, στη συνέχεια ρίχτηκαν στη θάλασσα. Λίγες ημέρες μετά ανασύρθηκαν από κάποιους ευσεβείς Χριστιανούς όπου και τάφηκαν κάποια στο Επταπύργιο και άλλα σε κοντινό νησί απροσδιόριστου σημείου. 
Ο Μητροπολίτης Αγχιάλου Ευγένιος Καραβίας εικονίζεται να μιλά στους συγκρατούμενους του στη φυλακή.
 http://koukfamily.blogspot.gr/2013/03/1821-2.html
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Watch live streaming video from kerberostv at livestream.com

ShareThis