Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

Ρεκόρ εξαγωγών για την ρωσική πολεμική βιομηχανία

Image
Το 2012 θα κλείσει με τις εξαγωγές των ρωσικών όπλων να ξεπερνούν τα 13 δις δολάρια, δήλωσε ο υποδιευθυντής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικοτεχνικής Συνεργασίας Κονσταντίν Μπιριούλιν κατά τη διάρκεια της αεροδιαστημικής έκθεσης «Aviasvit-2012» που διεξάγεται στο Κίεβο. Όσον αφορά το 2011, ο συνολικός όγκος των ρωσικών εξαγωγών όπλων άγγιξε σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας, τα 13,2 δις δολάρια. 

Επομένως, είναι διάχυτη η πεποίθηση ότι το τρέχον έτος οι εξαγωγές ρωσικών εξοπλισμών θα σημειώσουν ρεκόρ. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της κρατικής εταιρίας «Rostechnologii», «οι εξαγωγές ρωσικών οπλικών συστημάτων το πρώτο εξάμηνο του 2012 ξεπέρασαν τα 6,5 δις, δηλαδή είναι κατά 14% υψηλότερες από πέρυσι». Κατά το διάστημα 2008-2011, οπότε οι συνολικές εξαγωγές ρωσικού αμυντικού υλικού ανήλθαν στα 29,8 δις δολάρια, στις πρώτες τρεις θέσεις των χωρών-πελατών βρέθηκαν η Ινδία (8,2 δις δολ.), η Αλγερία (4,7 δις) και η Κίνα (3,5 δις). Το μερίδιο αυτών των εισαγωγέων ρωσικών όπλων, αποτέλεσε το 55,47% επί του συνόλου. 


 
Την τρίτη θέση στις πωλήσεις οπλικών συστημάτων για το φετινό έτος θα καταλάβει η Γαλλία (5,6 δις δολάρια, ή αλλιώς, το 8% από τις παγκόσμιες πωλήσεις). Την πρώτη πεντάδα των μεγαλύτερων εξαγωγέων όπλων για το 2012 συμπληρώνουν η Γερμανία (4,6 δις δολ., ή 6,54%) και η Μεγάλη Βρετανία (3,2 δις, ή 4,64%).

Οπλα στο Ιράκ

Διαβάστε επίσης  Τα όπλα ακολουθούν τους δικούς τους κανόνες...

Είναι σαφές, επομένως, ότι η Ρωσία θα διατηρήσει σταθερά τη 2η θέση στις εξαγωγές όπλων στην παγκόσμια αγορά εξοπλισμών. Σε αυτό, μεταξύ άλλων, θα συμβάλλει και η διεύρυνση της στρατιωτικοτεχνικής συνεργασίας με το Ιράκ. Η χώρα αυτή σχεδιάζει να αγοράσει από τη Ρωσία διάφορα όπλα όπως μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα αξίας πέντε δις δολαρίων. Η σχετική συμφωνία είναι πιθανό να υπογραφεί κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης για τον Οκτώβριο επίσκεψης του πρωθυπουργού του Ιράκ, Νούρι Αλ Μαλίκι, στη Μόσχα. Σύμφωνα με το ιρακινό υπουργείο Εξωτερικών, τα εξοπλιστικά συμβόλαια θα περιλαμβάνουν την προμήθεια αεροσκαφών Sukhoi και MiG, ελικοπτέρων Mi, καθώς και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού.


Εντούτοις η Ινδία θα παραμείνει η πρώτη προτεραιότητα όσον αφορά την παράδοση ρωσικών οπλικών συστημάτων. Η Ρωσία υπέγραψε το 1996, το 2000 και το 2007 μια σειρά από συμβόλαια για τον σχεδιασμό, την παράδοση και την άδεια κατασκευής στην Ινδία 230 μαχητικών Su-30 MKI αξίας άνω των οκτώ δις δολαρίων, που αποτελεί το μεγαλύτερο εν ενεργεία εξαγωγικό πρόγραμμα της ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας. Μέχρι τώρα, η Πολεμική Αεροπορία της Ινδίας έχει παραλάβει περισσότερα από 160 μαχητικά του συγκεκριμένου τύπου.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Watch live streaming video from kerberostv at livestream.com

ShareThis