Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2012

Τι αλλάζει στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις - Δομή του στρατεύματος


Το άμεσο κλείσιμο περίπου 45 στρατοπέδων και μονάδων του στρατού - που θα αποφέρουν εξοικονόμηση 5,5 εκατ. ευρώ το έτος - και αρκετών δεκάδων άλλων στρατιωτικών σχηματισμών σε δεύτερη φάση κατά τους επόμενους μήνες προβλέπει η νέα Δομή Δυνάμεων του στρατεύματος με βάση την σχετική εισήγηση του ΓΕΕΘΑ που ολοκληρώνεται με κάποιες όμως... εκπτώσεις από τα αρχικώς σχεδιαζόμενα.

Ο σχεδιασμός αυτός - μαζί με άλλα μέτρα όπως η περικοπή του αριθμού των ανωτάτων αξιωματικών κατά 20%, η μείωση των εισαγόμενων στις Στρατιωτικές Σχολές κ.α. - εντάσσεται και στο πλάνο εξοικονόμησης πόρων από τις λειτουργικές δαπάνες που διαμορφώνει το Υπουργείο Άμυνας: Στόχος να γεμίσει το «καλάθι» των ισοδύναμων μέτρων που προτείνει ο Υπουργός Άμυνας κ Π. Παναγιωτόπουλος στον υπουργό Οικονομικών κ Γ. Στουρνάρα προκειμένου να αποφευχθούν πιο μεγάλες περικοπές στους «χακί» μισθούς.


Στην ίδια λογική -  έμφαση δηλαδή και στο σκέλος της εξοικονόμησης πόρων και επίτευξης διαλειτουργικότητας -στους «άμεσους στόχους» του ΓΕΕΘΑ που δρομολογούνται μέχρι τον Δεκέμβριο εντάσσεται και η προώθηση θεσμών κοινών διακλαδικών παραγγελιών στους τομείς ένδυσης, υπόδησης, ίδιων υλικών κ.λπ. όπως ήδη ξεκίνησε να γίνεται στην συντήρηση αεροπορικού υλικού, οχημάτων και όπλων.

Παράλληλα όμως με τα παραπάνω άμεσης προτεραιότητα είναι η ένταση της εφαρμογής της διακλαδικότητας σε διάφορες μορφές με κύρια την υπαγωγή όλων των Ειδικών Δυνάμεων και των τριών κλάδων σε ενιαία Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων στο ΓΕΕΘΑ - μια επιχειρησιακή καινοτομία για τα επίπεδα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Το σκεπτικό που διέπει την νέα πρόταση του ΓΕΕΘΑ για την νέα Δομή Δυνάμεων - το τολμηρό σχέδιο για την οποία σταμάτησε με την κυβέρνηση Παπαδήμου και έκτοτε ...επανεξεταζόταν διαρκώς - είναι διττό: να μειωθεί το κόστος αλλά όχι η επιχειρησιακή αξία και χωρίς να θιγεί τίποτα στις μονάδες των νησιών και του Έβρου.

Πέραν των προαναφερθεισών άμεσα καταργούμενων μεσαίων και μικρών  μονάδων προβλέπεται η κατάργηση ενός Σώματος Στρατού - του Α'- , η κατάργηση 1-2 ταξιαρχιών και η μετάπτωση άλλων κ.λπ. Επίσης αποσύρονται - με σχεδιασμό - παλαιά τεθωρακισμένα (Μ-48 και Μ-60) και άλλα όπλα (πυροβόλα κ.ά.), οχήματα κ.λπ. Στην Αεροπορία θα κλείσει η Πτέρυγα που βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη και σταδιακά θα αποσυρθούν κάποια παλιά αεροσκάφη.

Πάντως η μεγάλη τομή που θα επέφερε η κατάργηση του στρατηγείου της 1ης Στρατιάς της Λάρισας ως ξεχωριστό επίπεδο διοίκησης δεν φαίνεται να γίνεται, προς δόξαν του πείσματος των ...απόστρατων της γαλάζιας κλαδικής. Ακόμα και οι ...μεσοβέζικες λύσεις που προτάθηκαν δεν φαίνεται να βρίσκουν έδαφος με «βέτο» από το Υπουργείο...

Το πόσο τολμηρή θα είναι τελικά η αλλαγή θα εξαρτηθεί και από την ...Κίρκη της πελατειακής λογικής «κάθε χωριό και φυλάκιο- κάθε πόλη και στρατόπεδο»: Ήδη με την ανάληψη της νέας κυβέρνησης υπήρξε υπαναχώρηση και ...ξανάνοιξαν δειλά-δειλά 1-2 κατηργημένα Κέντρα Εκπαίδευσης, ενώ η μελέτη επιμένει ότι από τα περίπου 20 χρειάζονται το πολύ 10!

Λέγεται στους διαδρόμους ότι ήδη από τώρα πιέζονται τα Γενικά Επιτελεία να «ντύνουν» με επιχειρησιακά επιχειρήματα την διατήρηση στρατοπέδων με «πελατειακό» - κομματικό ενδιαφέρον ώστε να υπάρχει άλλοθι! Ήδη ο υφυπουργός Άμυνας κ Καράμπελας μίλησε για ...ευελιξία στο θέμα!

Ωστόσο η οικονομική πραγματικότητα είναι τόσο ισχυρή, λένε ορισμένοι ψύχραιμοι επιτελείς, που μάλλον θα τα «σαρώσει» όλα... Για να έχουμε ωστόσο ένα μέτρο αναφοράς σήμερα υπάρχουν στον στρατό ξηράς 1400 μονάδες - των μικροφυλακίων και των αποθηκών συμπεριλαμβανομένων. Οι επιχειρησιακές μονάδες είναι περίπου 700-800!

Οι σχεδιαζόμενες αλλαγές σε Αεροπορία και Ναυτικό είναι πιο εύκολες καθώς ένα μεγάλο μέρος έχει γίνει σταδιακά.

Ενίσχυση Κυβερνοπολέμου - Ενιαία Στρατονομία

Έμφαση στην Διακλαδικότητα δίνουν και μια σειρά άλλοι «άμεσοι στόχοι» του ΓΕΕΘΑ που επιδιώκεται να υλοποιηθούν μέχρι τον Δεκέμβριο: Ενδιαφέρον παρουσιάζει -πέραν των προαναφερθέντων- η αναβάθμιση του Κυβερνοπολέμου με νέα «Διεύθυνση Πληροφοριακών Επιχειρήσεων» στο ΓΕΕΘΑ, σύμφωνα με μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη. Επίσης ετοιμάζεται πρόταση βελτίωσης των συστημάτων Διοίκησης-Ελέγχου Συλλογής (στρατιωτικών) Πληροφοριών και της ανάλυσής τους όπως και αυτό της Ασφάλειας των Πληροφοριών.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η εξέταση της δυνατότητας δημιουργίας ειδικού Κλάδου Αξιωματικών Πληροφοριών. Συγκροτείται επίσης ενιαία Στρατονομία και για τους τρεις Κλάδους.

Σε διακλαδικότητα - αν και με δειλά βήματα - μπαίνει και οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του στρατεύματος: Θα αναβαθμιστεί, λέει, η διακλαδική διεύθυνση Υγειονομικού στο ΓΕΕΘΑ, θα μείνουν όμως και οι ...Κλαδικές Διευθύνσεις. Επίσης γίνεται νέα μελέτη για την διακλαδικότητα, το αντίστοιχο προφίλ και τον τρόπο εξέλιξης  των αξιωματικών Υγειονομικού των τριών κλάδων.

Οι αλλαγές στο προσωπικό

Αλλαγές και «βελτιώσεις» και σε ορισμένα νομοθετήματα - ακόμα και του 2010! - προτείνονται από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μ. Κωσταράκο που φαίνεται να έχουν κατ’ αρχήν γίνει αποδεκτά από τον υπουργό Άμυνας κ Πάνο Παναγιωτόπουλο. Στο πλαίσιο αυτό αναμένονται «βελτιώσεις» - όχι χωρίς αντιδράσεις - σε σημεία του νόμου περί προαγωγής και εξέλιξης αξιωματικών που νομοθετήθηκε από τους κκ Βενιζέλο και Μπεγλίτη, στην Υπουργική Απόφαση περί Μεταθέσεων (με μόρια) του κ. Γ. Ραγκούση, αλλαγή του παρωχημένου (από το 1973) νόμου για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των στρατιωτικών, στις διατάξεις - του 2010 - περί αξιολόγησης στελεχών, στον κανονισμό Πειθαρχίας κ.λπ.

Επίσης στους άμεσους στόχους περιλαμβάνεται η ολοκλήρωση 44 διαμερισμάτων, ρύθμιση θεμάτων Οικοδομικού Συνεταιρισμού ΑΟΟΑ στο Πικέρμι, νέα πολιτική Μεταπτυχιακών σπουδών, ίδρυση διακλαδικής Καρδιοχειρουργικής Κλινικής, Κέντρων Ψυχικής Υγείας, Φυσικής Ιατρικής και Μοριακής Βιολογίας, ανασυγκρότηση Κέντρου Παιδιών με Ειδικές Ανάγκες. Με το Υπ. Παιδείας θα εξετασθεί πρόταση για να μπει νέο Πεδίο «Στρατιωτικών Σχολών» στις Πανελλήνιες Εξετάσεις.

(ΝΕΑ 18/09/2012 – ΛΟΥΚΑΣ ΔΗΜΑΚΑΣ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Watch live streaming video from kerberostv at livestream.com

ShareThis