Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

H επανάσταση του αυτονόητου στον Ελληνικό Στρατό

H συγκρότηση Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων υπό τον Α/ΓΕΕΘΑ περιλαμβάνεται στη νέα Δομή Δυνάμεων.
Μετά από παλινωδίες τουλάχιστον μιας δεκαετίας και υπό την ασφυκτική πίεση της Τρόικας για νέες περικοπές κρατικών δαπανών, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας φαίνεται πως προχωρά σε κάποια βήματα εξορθολογισμού στην οργάνωση του Ενόπλων Δυνάμεων παράλληλα με την προώθηση της Νέας Δομής Δυνάμεων. Το τελευταίο πακέτο περικοπών στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας (προκειμένου να μην επεκταθούν οι μισθολογικές απώλειες των στελεχών των ΕΔ) ανέρχεται σύμφωνα με δηλώσεις του Π. Παναγιωτόπουλου, σε €517 εκατ., εκ των οποίων τα €80 εκατ. προέρχονται από μείωση των λειτουργικών δαπανών και τα υπόλοιπα από ακύρωση (€104 εκατ.) ή τροποποίηση (€333 εκατ.) συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων. Μέχρι στιγμής δεν έχει γνωστοποιηθεί ποια προγράμματα αφορούν πλην της ακύρωσης της προμήθειας των 4 μεταγωγικών αεροσκαφών με δυνατότητα εναέριου ανεφοδιασμού C-27J της Πολεμικής Αεροπορίας. Η μείωση των λειτουργικών δαπανών θα προκύψει από:


  • Μείωση του αριθμού των ανωτάτων αξιωματικών κατά 20%.
  • Μείωση του αριθμού των εισακτέων στις στις στρατιωτικές σχολές κατά 30%.
  • Μείωση των Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων από 21 σε 9.
  • Μείωση του αριθμού των στρατοπέδων κατά 55 (σ.σ. από σύνολο τετραψήφιου αριθμού στρατιωτικών μονάδων, εγκαταστάσεων, φυλακίων, αποθηκών κλπ).
  • Παροπλισμό πεπαλαιωμένων οπλικών συστημάτων.
Με βάση τη σχετική εισήγηση του ΓΕΕΘΑ, η προωθούμενη Νέα Δομή Δυνάμεων των ΕΔ δίνει έμφαση στη διακλαδικότητα, στη δημιουργία οικονομιών κλίμακας και στην επίτευξη διαλειτουργικότητας, καθώς:
  • Συγκροτείται Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων μέσω υπαγωγής τμημάτων Ειδικών Δυνάμεων (Ζ΄ΜΑΚ, ΕΤΑ, ΔΥΚ, 31 ΜΕΕΔ) υπό τον Α/ΓΕΕΘΑ
  • Συγκροτείται διακλαδική Στρατονομία και για τους τρεις Κλάδους μέσω συγχώνευσης Στρατονομίας, Ναυτονομίας, Αερονομίας.
  • Προωθείται διακλαδικό(;) Υγειονομικό Σώμα
  • Προωθείται η συνεργασία μεταξύ των Γενικών Επιτελείων στις προμήθειες υλικών και στην επιθεώρηση-συντήρηση-επισκευή αεροπορικού υλικού, οχημάτων και οπλικών συστημάτων και επεκτείνεται σε τομείς όπως ο ιματισμός (ένδυση-υπόδηση) και σε έτερα κοινά υλικά.
  • Βελτιώνεται το σύστημα Δοίκησης, Ελέγχου, Επικοινωνιών και Πληροφοριών και αναβαθμίζεται η Διεύθυνση Κυβερνοάμυνας που πιθανότατα μετονομάζεται σε Διεύθυνση Πληροφοριακών Επιχειρήσεων.
Κορυφαίος στόχος αποτελεί η επίτευξη πλήρως επανδρωμένων Μονάδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Watch live streaming video from kerberostv at livestream.com

ShareThis