Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Ο Πούτιν έδωσε εντολή για επιθεώρηση "πολεμικής ετοιμότητας" των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων


 
 
Η πιο εκτεταμένη στη μετασοβιετική ιστορία επιθεώρηση  πολεμικής ετοιμότητας, βρίσκονται από το πρωί οι Ρωσικές  Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας  για τη διεξαγωγή ης οποίας έδωσε  εντολές χθες ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Η επιθεώρηση αφορά στρατιωτικές μονάδες και σχηματισμούς των στρατιωτικών περιοχών Κέντρου και Ανατολής, του Στόλου του Ειρηνικού, καθώς και της Πολεμικής Αεροπορίας μεγάλων πτήσεων και μεταγωγών, που στο γενικό σύνολό τους υπερβαίνουν τους 80.000 στρατιώτες, 1.000 άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα, 130 αεροσκάφη και 70 πλοία και σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού» ανακοίνωσε  το ρωσικό Υπουργείο 'Αμυνας.
 

Ανοιχτό το θέμα Σνόουντεν - Συνομιλία Πούτιν Ομπάμα

Ο πρώην τεχνικός σύμβουλος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, Έντουαρντ Σνόουντεν, ύστερα από εβδομάδες σιωπής, δήλωσε την Παρασκευή από τη Μόσχα ότι ζητά να του παραχωρηθεί προσωρινό άσυλο στη Ρωσία, ενώ δήλωσε ότι δεν λυπάται που αποκάλυψε μυστικά κατασκοπείας.
 
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα συνομίλησε τηλεφωνικώς με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πουτιν, χωρίς όμως να υπάρξει κάποια εξέλιξη στο αίτημα της Ουάσινγκτον να απελαθεί πίσω στις Ηνωμένες Πολιτείες ο Σνόουντεν, όπου και καταζητείται από τις αμερικανικές αρχές κατηγορούμενος για κατασκοπεία. Ο Πούτιν έχει καταστήσει σαφές ότι δεν σκοπεύει να εκδώσει τον Σνόουντεν στις ΗΠΑ.
 
 
 
Σε συνάντηση που είχε με ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο αεροδρόμιο του Σερεμέτιεβο, όπου και βρίσκεται από τα τέλη Ιουνίου, ο Σνόουντεν εξαπέλυσε επίθεση προς τα έθνη της Δύσης αφού δεν του επέτρεψαν να μεταβεί στη Λατινική Αμερική. Είπε πως ευελπιστεί να παραμείνει στη Ρωσία έως ότου του εξασφαλιστεί η «ασφαλής διέλευση».
 
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε την έκκλησή του προς τη Ρωσία για την αποστολή του Σνόουντεν στις ΗΠΑ, τονίζοντας ότι η χορήγηση ασύλου σε ένα φυγά θα «προκαλούσε ανησυχίες».
 
Ο Σνόουντεν δεν έχει κάνει οποιαδήποτε δημόσια εμφάνιση από τις 23 Ιουνίου οπότε και έφτασε στο αεροδρόμιο του Σερεμέτιεβο από το Χονγκ Κονγκ. Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι ο 30χρονος δεν βρίσκεται επίσημα στη χώρα αφού έχει παραμείνει μέχρι στιγμής στη ζώνη διέλευσης του αερολιμένα.
 
Ο Σνόουντεν, ο οποίος ζούσε στη Χαβάη και εργαζόταν για την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας, πριν εγκαταλείψει τη χώρα, είπε ότι θυσίασε μια άνετη ζωή προκειμένου να αποκαλύψει πληροφορίες των μυστικών προγραμμάτων παρακολούθησης. «Λίγο πριν ένα μήνα, είχα οικογένεια και ένα σπίτι στον παράδεισο», δήλωσε ο πρώην τεχνικός σύμβουλος κατά τη διάρκεια συνεδρίασης, η οποία πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών, πλάνα της οποίας ωστόσο μεταδόθηκαν από τα ρωσικά τηλεοπτικά δίκτυα. «Είχα επίσης τη δυνατότητα, χωρίς να χρειάζομαι ένταλμα, να αναζητήσω και να διαβάσω τις επικοινωνίες σας. Τις επικοινωνίες οποιουδήποτε, κάθε χρονική στιγμή. Αυτή η δύναμη μπορεί να αλλάξει τη μοίρα των ανθρώπων».
 
Ο Σνόουντεν, στον οποίο η Βενεζουέλα, η Βολιβία και η Νικαράγουα έχουν προσφέρει να του παραχωρήσουν άσυλο, έκανε έκκληση για βοήθεια «ζητώντας εγγυήσεις για την ασφαλή μετάβασή του στη Λατινική Αμερική». Όπως αναφέρει το Ρόιτερς, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει σαφές πως και αν είναι δυνατό να συμβεί.
 
Οι ηγέτες της Νότιας Αμερικής, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης, υπερασπίστηκαν το δικαίωμά τους να προσφέρουν άσυλο στον Σνόουντεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Watch live streaming video from kerberostv at livestream.com

ShareThis